90 000 българи без право на сертификат

90 000 българи без право на сертификат

Прекарали са COVID, но не им признават антигенния тест

90 000 българи нямат право на сертификат за пътуване, въпреки че са преболедували COVID-19. Причината е, че в цифровия документ не се признават положителните резултати от антигенните тестове, пише "Телеграф".

В края на миналата година България приравни бързите тестове с PCR-ите. Така хората с положителен резултат от едно от двете изследвания, се третират по един и същи начин. Те преминават задължителна 14-дневна карантина, част от тях се лекуват в лечебни заведения. Въпреки това, ако разполагаме с документ само от стар положителен бърз тест, се оказваме в невъзможност да докажем, че сме прекарали вируса. Това става ясно и от заповедта на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за утвърждаване образец на Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедувалите коронавируса.

Документ

„Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19”, се посочва в заповедта. В нея не е предвидено признаването на стари антигенни тестове, каквито имат близо 96 000 българи. Част от тях може да са преминали през PCR за потвърждение, но други разполагат единствено с документа от бързото изследване. От „Информационно обслужване“ обясниха, че гражданите, които желаят да получат зелен цифров сертификат и са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код. Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра. При опит да си издадат сертификат обаче хората със стари положителни антигенни тестове удрят на камък. Системата им изписва „Непознат телефонен номер“ и не им изпраща SMS. В съобщението от държавното дружество също се уточнява, сертификат могат да получат само преболедувалите коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. „В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат“, уточняват от „Информационно обслужване“.


Възможност

Така, ако не са ваксинирани, за да пътуват, българите със стар положителен антигенен тест трябва да си правят ново изследване, с което да доказват, че не са заразени в момента. Нито една страна в Европа не признава тестовете за наличието на антитела, като доказателство за преболедуване. В същото време обаче антигенните са приети в много държави. Въпреки това за тях не е предвидено място в цифровия сертификат. Това е проблем за пътуващите към Гърция например. Южната ни съседка ще приема стари положителни антигенни тестове на хартия само до края на месеца. След това се очаква, такива да бъдат допускани единствено, ако са вписани в цифровия сертификат. Друг проблем е, че гръцките власти не приемат отрицателни антигенни тестове на хартия. Единственият вариант да преминем границата с негативен бърз тест е, ако той е нанесен в електронния сертификат. На този етап обаче у нас т.нар. зелен паспорт се издава само за завършена ваксинация и/или за преболедуване. Все още не е въведена възможността за вписване на негативен тест за наличието на COVID-19. Очаква се тази опция да е достъпна през втората половина на юни. До тогава на хартия се приемат резултати само от отрицателен PCR. Ако представим на границата негативен бърз тест на хартия, ще бъдем върнати, предупреждават и във Фейсбук групата „ГКПП Кулата – Промахонас“, където пътуващите обменят информация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.