9 от съдиите от Върховния касационен съд (ВКС), подкрепили тълкувателното решение на Лозан Панов срещу гражданската конфискация, са претърпели вътрешен катарзис малко преди излизането на тълкуването. Магистратите буквално са завъртели позицията си на 180 градуса по казуси, свързани с отнемането на незаконно придобито имущество, показа проверка на „Монитор" в системата на ВКС.

 

В скандалното решение, което буквално обслужва интересите на няколко подсъдими олигарси като Цветан Василев и Иво Прокопиев, е записано, че гражданската конфискация върви в комплект с наказателно дело срещу лицето. Освен че дава амнистия на незаконните пари на бандити, отървали присъди заради липса на доказателства, това решение блокира и работата на КПКОНПИ.

От системата на ВКС обаче лъсва, че тълкувателното решение е било предшествано от редица дела, в които

същите магистрати безусловно

са подкрепяли обратната позиция.

От нея става ясно, че съдиите Симеон Чаначев, Александър Цонев, Емил Томов, Драгомир Драгнев, Геновева Николаева, Стоил Сотиров, Василка Илиева, Зоя Атанасова и Светла Димитрова през последните 2 години са потвърждавали конфискация без да са изисквали наказателна присъда срещу лицето. Последната съдийка пък е шефката на Гражданската колегия на ВКС, която Панов уреди на този пост, след като се саморазправи с предшественика й Красимир Влахов. Дали промяната в становището на магистратката е в следствие на благосклонността на шефа й към нея, няма как да се разбере. Но в мотивите й по дело за конфискация от 2016 година ясно личи, че тогава е била на коренно противоположно становище - „действащия ЗОПДНПИ не изисква като процесуална предпоставка за възникване правото на иск в полза на държавата влязла в сила осъдителна присъда по отношение на проверяваното лице“, категорична е тогава Димитрова. Според нея и колегите й Капка Юстиниянова и Любка Богданова наказателното дело е „ само повод за образуване на производство за отнемане на имущество по гражданската претенция на държавата срещу проверяванато лице“. Как е стигнала до обратното мнение сега Димитрова остава мистерия.

Както е неясно и защо съдебния състав, който гледа най-често дела за конфискация на бандитско имане – Стоил Сотиров, Василка Илиева, Зоя Атанасова,

също е плюл на 4 решения,

които е взел в полза на КПКОНПИ

през последните години. В тях отново е посочено, че ако едно имущество е с неясен произход, то подлежи на конфискация, независимо от хода на наказателното дело срещу собственика му.

„Съдът е приел, че ако при това съпоставяне се установи значително несъответствие, което не може да бъде оправдано със законните източници за придобиване на имуществото, следва логичното заключение, че произходът за неговото придобиване е незаконен. При действието на ЗОПДНПИ престъпната дейност е само повод за образуване на проверката от КОНПИ, целта на която е установяване дали е налице значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице.“, отбелязват тримата съдии в решение, постановено буквално 4 месеца преди тълкувателното решение на ВКС, в което тримата са се подписали под това, че при спряно наказателно производство, се прекратява и гражданското дело за отнемане на незаконно придобито имущество.

Според мнението на юристи обаче въртеливото поведение на върховните магистрати, макар морално укоримо, не е незаконно. Точно затова юридическата общност адмирира промените в закона, с които опитите на съдиите да пренапишат нормативната рамка за гражданска конфискация са порязани.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Караянчева на визита в Москва

Председателят на НС Цвета Караянчева е на визита в Москва, където ще проведе срещи с шефа на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко и с министъра на външните работи Сергей Лавров.

Партиите трябва да върнат 14,4 млн. лв., ГЕРБ вече се издължи

Малко над 14,463 млн. лева надвзети субсидии ще трябва да върнат общо 39 партии на бюджета. Финансовото министерство вече е преизчислило държавната субсидия, получена от политическите сили от 2016-а до март 2019 г.,  като за целта вече са изпратили и писма до формациите, в които е описан и механизмът за възстановяването на сумите. Междувременно стана ясно, че ГЕРБ вече са внесли надвзетото в хазната.