Девет държави, включително Гърция, молят в писмо до председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел да издаде еврооблигация за борба с икономическото въздействие на пандемията на коронавирус, съобщава „Катимерини”. Писмото е подписано и от френския президент Еманюел Макрон, испанския премиер Педро Санчес и премиерите на Италия, Португалия, Белгия, Ирландия, Словения и Люксембург.

Както пишат деветте лидери: „Трябва да работим върху дългов инструмент, издаден от европейска институция, който ще събира пари от пазарите на същата основа и в полза на всички държави-членки, като по този начин гарантира стабилно дългосрочно финансиране за политики, които са необходими за отстраняване на щетите, причинени от тази пандемия. Аргументите в полза на такъв често използван инструмент са силни, тъй като всички сме изправени пред симетричен екзогенен шок, за който никоя държава не носи отговорност, но чиито негативни последици имаме всички. И всички сме колективно отговорни за ефективен и единен европейски отговор. "

Този общ инструмент за издаване на дълг, добавен от деветте държавни и правителствени ръководители, „трябва да бъде достатъчен по размер и продължителност, за да бъде напълно ефективен и да се избегне рискът от рефинансиране сега или в бъдеще. Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на всички инвестиции на държавите-членки в здравната система и временни политики за защита на нашите икономики и нашия социален модел. "

Писмото съдържа също: призив за увеличено финансиране от бюджета на Общността за разходи, свързани с пандемията, „поне за 2020 г. и 2021 г.“, в допълнение към вече обявените от ЕК мерки; „за активиране на всички съществуващи общи бюджетни инструменти за подпомагане на националните усилия и гарантиране на финансова солидарност “(позоваване на ЕНМ) и искане до Комисията за„ общи насоки, обща основа за събиране и разпореждане “ медицинските и епидемиологични данни, както и стратегия за справяне с в близко бъдеще, диференцирани прогресия на епидемията. "

От друга страна, лидерите на тези 9 страни подчертават, че поддържането на функционирането на общия пазар „е жизненоважно за всички европейски граждани да имат най-добрите възможни грижи и най-силната гаранция, че няма да възникнат недостатъци“. Те обещават да поддържат отворени граници в Шенгенското пространство и да произвеждат и разпространяват критични медицински консумативи и оборудване своевременно и разумно, когато са необходими.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двама нови шефове влизат в Банката за развитие

Бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие. До днес за назначаването му е чакано одобрение от Българската народна банка. Кандидатурата на Тодоров е съгласувана и с Министерството на финансите.

Започнаха да отсрочват кредити на длъжници (ОБЗОР)

Търговски банки в страната още от средата на март са започнали да отлагат кредити заради кризата с коронавируса. Още първата вълна на безработни е получила отлагане в рамките на три месеца и с толкова им са им удължени сроковете да изплащане на кредитите, научи „Монитор“.

ЕК одобри схема за гаранция от €255 млн. за малки и средни фирми у нас

Европейската комисия одобри схема за публични гаранции в размер на 500 милиона лева (приблизително 255 милиона евро) в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.