Над 90% от пожарите, възникнали на територията на страната от началото на тази година, са причинени от човешка дейност. Това обясни пред „Монитор“ главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От началото на тази година има над 39 600 сигнала за пожари, което е с 11 400 повече от сигналите за същия период на миналата година. Като причина за значително повишилия се брой пожари Стефанов изтъкна високите температури и засушаването на растителността, както и безотговорността на хората от сектора на селското стопанство, които не спазват нужните мерки за сигурност. Причинителите на пожари палят огън на открито и при наличие на вятър посоката и фронтът на пламъците се измества, което причинява пожари, които често са неконтролируеми.

Само за последната седмица има получени 2000 сигнала

Това се дължи на изместването на пожароопасния сезон. Ако преди години опасно горещите месеци са били юли и август, то тази година предпоставки за опасно време има и за по-голямата част от месец септември. В резултат от хладното време и валежите през пролетта и ранното лято, има интензивна растителност, която се изсушава през горещите месеци и създава предпоставки за възникване и разпространение на пожари. Именно произшествията, възникнали сред природата на труднодостъпни места, са сред най-трудните за овладяване. Такъв фронт изисква и охлаждане, за да могат огнеборците да достигнат до огъня. Работата на терен е тежка, тъй като наличието на вятър и промяната на разпространение на пламъците усложняват обстановката.

„Това са едни трудни моменти, предизвикателство за хората, за да докажат, че са загрижени за природата и за хората“, коментира главен инспектор Стефан Стефанов.

През тази година има и значително увеличение на броя на пожарите

с площ по-голяма от 1 дка, възникнали в сметища. Като причина за това се изтъкват отново тежките метеорологични условия - горещите температури и засушаването. При разграждането на отпадъци се отделя горивен газ, който става причина за възникването на големи пожари в дълбочина. Сред факторите е и човешката дейност - през летните дни е достатъчна дори една захвърлена цигара, за да причини произшествие.

Трудно е да се установят виновните

за възникването на пожарите, тъй като до момента на пристигането на екипите извършителите вече са напуснали мястото. Като мерки за превенция на подобни произшествия Стефанов посочва запознаване с метеорологичните условия преди паленето на огън и осигуряването на предварителен план за действие и оборудване за погасяването на евентуален пожар. От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ организират обучения за доброволци и програми в училищата, които да запознаят подрастващите с правилния начин за действие при бедствие.

Още по темата четете в утрешния брой на "Монитор"!

По темата: пожари палежи
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

500 млн. лв. повече за разходи в здравеопазването през 2020-а

„При всички случаи  мога да ви заявя, че няма да има проблеми с финансирането на здравеопазването през следващата година. Ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 милиона лева, като само ръстът на НЗОК е 395 милиона“. Това заяви в Добрич министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Такъв ръст ще има разбира се и в бюджета на МЗ, който ще осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха дадени от правителството през тази година и догодина ще бъдат осигурени целогодишно, допълни министърът.

  Още четирима кандидати от община Несебър с обвинения

Пет дни преди изборите арестуват кмета на Несебър

Още четирима кандидати от община Несебър с обвинения

Несебърският кмет Николай Димитров, който е кандидат за четвърти мандат, може всеки момент да се озове в ареста. Срещу него е образувано досъдебно производство, а Спецпрокуратурата готви повдигане на обвинение. То най-вероятно е свързано с предизборна търговия на гласове.