9 от 10 фирми песимисти за бизнес климата в страната (ОБНОВЕНА)

9 от 10 фирми песимисти за бизнес климата в страната (ОБНОВЕНА)

9 от 10 български компании смятат, че бизнес климатът у нас се влошава през настоящата година, а очакванията им за 2021 г. са за по-нисък ръст на новите работни места.Това стана ясно по време на онлайн конференция на Българската стопанска камара (БСК). 

Според анкетата основните проблеми пред бизнеса са намалената ликвидност и спада в продажните цени.  Освен това в резултат от ковид пандемията, 56 на сто от анкетираните са били принудени да се откажат от инвестиционните си намерения, а също и да пристъпят към оптимизация на разходите, а 36 на сто са прекратили работа за определен период. Една трета от анкетираните пък са били принудени да пуснат част или целия си персонал в неплатен отпуск заради заразата. 2% от тях обаче са назначили нови служители във своите компании през месеците изолация. 

Въпреки че

66% от компаниите отчитат спад на своето производство,

едва половината от анкетираните са се възползвали от правителствените антикризисни мерки. Сред най-честите проблеми пред кандидатите за правителствена помощ са били бавният процес на кандидатстване (40%), тежката документация (35%), корупция (7%).  Разбира се, не липсват и компании, които не са се сблъсквали с никакви пречки - 11 на сто. 

Проучването сочи, че мерките на правителството получават изключително ниска оценка - 17% от анкетираните одобряват икономическите мерки, а 27 на сто подкрепят противоепидемичните такива. Категорично одобрение обаче среща отказът от промени в наредбата за касовите апарати. Участниците се колебаят относно диференцираната ДДС-ставка и приемането на страната ни в "чакалнята" на Еврозоната. В отговор на въпрос какви мерки биха подпомогнали техния бизнес най-много

браншовици настояват държавата да поеме част от възнагражденията на служителите (56%)

и въвеждането на нулева ставка за данък печалба за следващите две години. По-малко от 10 на сто от анкетираните посочват, че не се нуждаят от подкрепа от държавата. 

Във връзка с перспективите за развитие на бизнеса през предстоящата година - представителите на анкетираните компании планират да увеличат обема на проиводството си с над една трета и да въведат нови продукти или услуги (43%). Освен това се предвижда участие в европроекти (32% от фирмите),същият брой компании ще увеличат възнаграждението на персонала, а 19 на сто ще инвестират   в иновации.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.