0

З латното момиче на Варна, 9-годишната София Иванова, обра първите места в три категории от VIII-ото издание на международния конкурс „Le Stelle di Garda" в Gardesano, Италия.

Златното момиче на Варна, 9-годишната София Иванова, обра първите места в три категории от VIII-ото издание на международния конкурс „Le Stelle di Garda" в Gardesano, Италия.

Единствената българка в конкурса участва в три категории - флейта, поп и класическо пеене, а възторженото жури безапелационно даде най-много гласове за малката варненка. Така тя заслужи единствената „Grand Prix“ награда на италианския фестивал.

Очаровани от перфектното представяне на изключителния български талант, международното жури даде и още една награда на талантливата варненка - участие в международен фестивал във Франкфурт на Майн, Германия в края на месец юли т.г.

По време на гала-спектакъла София изпълни една от най-трудните арии на италиански език и успя да спечели аплодисментите дори на конкуренцията си. Станали на крака всички в залата дълго скандираха името й, както и името на България, бурно аплодирайки родния талант. „Горда съм! Прибираме се в България, за да стартираме подготовка за представянето ми в Германия“, сподели на страницата си във фейсбук София.

 Тя е ученичка в 3 клас на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, където учи флейта и класическо пеене. Вокалният й педагог казва, че има изключителен талант за оперно пеене, като с лекота взема 3 октави, което не е по силите на доста утвърдени певци. 

9-годишната София развълнува сърцата на хиляди българи у нас и в чужбина с песента „Моята родина“, като направи и клип към изпълнението. Песента към него е съвременен прочит на 200-годишната фолклорна „Седянка се кладе“, записана за първи път от народната певицата Ика Стоянова в студиото на Българското национално радио. Новият й аранжимент е на композиторите Александър Кипров и Алекс Нушев по идея на Иван Иванов.

Миналата година талантливото дете очарова Истанбул и се завърна от Международен конкурс с наградата на публиката. Тази година пък на Международния конкурс на изкуствата „Радост на брега“ грабна две големи награди - златни медали в конкурсите за поп пеене и за изпълнение на флейта.

През юли, заедно с Филип Аврамов-Фицата и биг бенд ще изпълня песента „Големи и малки“ по музика на Вили Казасян, споделя в социалната мрежа за своите приятели и почитатели София Иванова.