Над 9 000 ученици и учители ще отидат на безплатна почивка тази учебна година

Над 9 000 ученици и учители ще отидат на безплатна почивка тази учебна година

9148 ученици и учители от 258 училища не са успели да заминат на планираните и одобрени безплатни почивки по Националната програма „Отново заедно“. Пътуванията обаче ще могат да се организират и през предстоящата учебна година, когато епидемичната обстановка в страната позволява това. Това ще бъде възможно, тъй като Кабинетът удължи програмата до 14 септември 2022-а.

Образователното министерство спря приемането на нови заявки за безплатна почивка на 17 август заради увеличаващи се случаи на заболели деца по време на тези пътувания. Училищата имаха възможност да заменят избраните дестинации с други в по-безопасни региони, но 258 от тях не успяха да реализират планираните лагери. Някои от неосъществените пътувания обаче са били предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3,5 млн. лв. до края на 2021 г.

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 млн. лв. от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август МОН е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12.4 млн. лв. Неизразходените 2,6 млн. лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г.

По „Отново заедно“ се осигуряват шестдневни безплатни ваканции на ученици от 1-и до 12-и клас от държавни и общински училища. Програмата поставя основен акцент върху социализацията на учениците. Чрез нея се подобрява комуникацията между децата и учителите, което помага за преодоляване на негативните последици от продължителното онлайн обучение. Учениците прекарват време сред природата и участват в различни занимания в областта на науките, изкуствата, технологиите и спорта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.