9 023 заявления за отпускане на енергийни помощи са подадени във Варна и областта до момента. Това съобщи шефката на Регионалната дирекция за социално подпомагане, Димитричка Кънчева.

607 от молбите са получили  отказ, а по 7327 заявления са издадени заповеди за отпускане на парична помощ за предстоящия отоплителен сезон. Сумата, която се разпределя е 3413650 лв. Останалите 1089 молби са в процес на обработка, като сумата ще нарастне още, уточни Кънчева.

Най-много молби за отпускане на помощи са подадени във Варна – 2 863, след това е община Провадия с 2 753 молби, Долни Чифлик с 2 096 заявления, Вълчи дол с 813 и Девня с 498 молби.

Директорът на РДСП-Варна подчерта, че тази година има завишение на броя подадени молби, като за същият период на м.г. в областта те са били 7 184. „Равносметката показва, че в момента имаме в повече 1 839 молби за отпускане на целева помощ за отопление“, коментира още Кънчева.

С 91,75 лв. е увеличена и сумата, която се отпуска през този отоплителен сезон. Месечният размер на целевата помощ за отопление е 93 лв., а общата сума за целият отоплителен сезон от 1 ноември до 31 март 2020 г. е 465,90 лв.

Кънчева уточни, че право на целева помощ имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на диференцирания доход за отопление и отговарят на условията по Закона за социално подпомагане.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Варна става център на иновациите, дигиталните технологии и финансите

Варна привлича все повече компании от сферата на иновациите, дигиталните технологии и финансите. Днес живеем във времето на стартъпите. Това ново поколение предприемачи винаги ме впечатлява с уменията си да оптимизира и да създава иновации, които променят света.

Във Варна за 2 години са установени 4300 трошки, 1617 са премахнати

Констативни протоколи за 4300 излезли от употреба моторни превозни средства, които не са в движение, имат стари регистрационни номера или не са преминали технически преглед, са издали през последните 2 години екоинспекторите от ОП „Общински паркинги и синя зона“ във Варна.

Куриоз: Спасена от удавяне се жалва, че насила е извадена от морето

За куриозен случай на „Златни пясъци“, при който спасена от удавяне туристка се жалвала в полицията, че насила е извадена от морето, разказа д-р Иван Иванов- управител на ДКЦ „Света Климентина“ и шеф на медицинските екипи, които от 15 години спасяват живота на курортистите по варненските плажове.