Снимки

Използването на дрон за доставка на стоки до домовете на хората, може би не е толкова лесно приложимо, като се вземат предвид всички свързани с това логистични предизвикателства. За това вече няколко компании разработват наземни дронове за доставка. Най-новия дрон за доставки е от базираната в Барселона компания Eliport и използва система при която дори няма нужда да участват хора.

Устройствата на Eliport ще са автономни четириколесни роботи, които ще може да се товарят сами с 30 - 40 кг от централно разположена складова логистична база.

Ръководени от GPS и 3D карта на района, в който работят, роботите ще стигат до целта си, като се движат по тротоарите със скоростта на пешеходец. Когато пристигнат, автоматично ще прехвърлят товара си в предварително монтиран защитен контейнер, от който получателят може по-късно да вземе доставката си.

Те ще могат да избягват препятствия, също както пешеходците посредством комбинация от 10 до 14 сензора, които ще включват видеокамери, LiDAR за засичане на светлина и разстояние и други радари. Роботите ще изминават до 25 километра с едно зареждане на батерията и ще може да презареждат от зарядни устройства, разположени на местата за товарене и разтоварване.

При необходимост, ще може хора да отварят товарното отделение на роботите, за да поставят или вземат стоки, въпреки че достъпът ще бъде възможен само чрез лицево разпознаване или система за сигурност с код за достъп.


Eliport набира средства за своето начинание чрез сайта за набиране на средства Start Engine, като поддръжниците стават и инвеститори в компанията. По план, първият механичен прототип на робота ще бъде готов до октомври, като първият автономен прототип ще дебютира през 2020 г. Докато старта на услугата ще е през 2021 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израел с интелигентен танк

Merkava Mk 4 Barak използва изкуствен интелект

Израелските отбранителни сили (Israeli Defence Force) въведоха изкуствен интелект (AI) в бронираните бойни машини с най-новия вариант на своя основния боен танк.

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.