Снимки

Бракониерски банди плъзнаха по Дунав и ловят риба с електричество, като нанасят тежки щети на рибните ресурси в реката. Живарниците ни са празни, като тази година да няма риба, никога не е било, оплакват се дългогодишни въдичари от Русе. Т.н. токаджии извършват геноцид над рибата и докато наглеците не бъдат тикнати в затвора, нещата няма да се оправят, смятат добросъвестните риболовци.

Нарушителите са и българи, и румънци. С настъпването на маловодието на Дунав за тях настава истинска жътва. Снабдяването с уреди за риболов с ток не е проблем, защото те се предлагат свободно в интернет на цена около 200-400 лева, макар че са забранени от закона.

„Тези хора влизат с бързи лодки в реката, слагат две въдици за заблуда уж, че ловят с тях, а всъщност пускат накрайниците на уреда във водата и включват тока при определен волтаж.

Рибата се парализира за няколко минути

 и изплува на повърхността,

а бракониерите прибират по-едрата. Сомът е най-уязвим, защото е без люспи, но и много люспести нямат шанс, а най-малките екземпляри умират. Ако се случи риба да се съвземе от шока и да успее да избяга, тя е уплашена и със седмици не се храни, затова няма как да бъде уловена с въдица”, обяснява русенският риболовец Георги Георгиев, който бе дългогодишен директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Според него е много трудно тези бракониери да бъдат заловени, тъй като при приближаването на катер на Гранична полиция или лодка на инспектори от ИАРА пускали във водата накрайниците и после ни лук яли, ни лук мирисали.

Георгиев казва, че този унищожителен риболов се прилага масово от няколко години по целия българо-румънски участък на Дунав  - от Силистра до устието на река Тимок, а ситуацията в момента е повече от тревожна. Наглеците спрели да избиват рибата с бомби, защото така вдигали много шум, и започнали да се снабдяват с електрически устройства. Токаджии са забелязани край Батин, Белене, Вардим, Сандрово, Бръшлен и на още много места нагоре по течението.

„Токаджиите са безскрупулни хора, алчността им няма граници.

Не се интересуват, че утре и самите те няма

да могат да ловят, защото няма да има риба в реката.

Вчера цял ден хвърлях въдица, хванах само малко облезчета и червеноперки. Най-разпространената доскоро риба в Дунав – таранката, изчезна”, възмущава се и риболовецът Сунай Сабриев. Той разбрал от свои колеги в Гюргево, че румънски бракониери са влезли в затвора, и смята, че и у нас трябва да е така.

Началникът на отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав” към ИАРА Михаил Михайлов коментира пред „Монитор”, че в съда бракониерството с ток не може да се докаже, ако инспекторите не са намерили в лодката цялото устройство – агрегата и накрайниците. Това на практика е почти невъзможно, тъй като нарушителите се освобождават от кабелите веднага щом забележат на хоризонта проверяващи.

„От друга страна, не разполагаме с необходимия човешки ресурс за осъществяване на добър надзор. Имаме само трима инспектори за контрол на 90-километров участък по Дунав и на вътрешни водни пътища”, обяснява Михайлов защо токаджиите се залавят трудно. Въпреки набезите, за този сезон няма нито един изправен на съд бракониер, ловил в Дунав риба с електричество. Законът в България наказва това деяние с глоба до 6000 лева.

 

Климатичните промени

 също намаляват ресурсите

Климатичните промени също намаляват рибните ресурси в Дунав, смятат от рибарската гилдия в Русе. През последните години ги няма онези пролетни черешови води, които пълнеят реката и заливат островите. Така се създават условия рибата да хвърли хайвера си нормално край залетите места, новите рибки да се излюпят и после да навлязат в реката. Специалистите казват, че няма ли пълноводие напролет, рибата капсулира хайвера в себе си и не го изхвърля.

Според добросъвестните риболовци трябва да се забрани и траленето с големи мрежи от 200-300 метра, тъй като този улов унищожава маломерни екземпляри и забранени риби като есетровите. Те се задушават в мрежата и дори и да се пуснат във водата обратно, не оцеляват. Риболовът с големи мрежи в момента се практикува единствено в българо-румънския и в сръбския участък на Дунав, а нагоре по течението е абсолютно забранен.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.