Цял Балчик е изпаднал в шок от трагедията с харпунджията Костадин Канавров, който не успя да изплува по време на подводен риболов край остров Бали, засмукан от много мощно течение към бездна от 180 метра. Всички, които познават Косьо, Коцето, Коста, както го наричат, твърдят, че той е изключително лъчезарен и усмихнат, свестен, добронамерен. „Изобщо, Косьо е от все по-малко оставащите добри хора и за съжаление, все на такива се случват лоши неща”, коментира един от неговите приятели Виктор Лучиянов. В шок са и всички в Добрич, които познават семейството на Костадин, тъй като родителите му живеят в Добрич, а самият Косьо е отраснал там.

Костадин Канавров е известен харпунджия не само у нас, но и по света. На 13 февруари, заедно с още двама харпунджии – Любен Ловчев и Данаил Христанов, се озовава на остров Бали, по покана на местния бизнесмен Андре.

Трагедията се случва на 15 февруари. Рано сутринта тримата българи и капитанът на лодката, с която са плавали,Кетут Вирда, вече са на определеното от Андре място за гмуркане. Кетут Вирда предупредил българите да внимават, защото мястото е опасно. Без да поемат излишни рискове, харпунджиите решили да се гмуркат на плитко – до 12 метра. През по-голямата част от времето във водата били Костадин и Любен.

В един момент Любен усетил много мощно течение, което го дърпало към дъното. С много усилие успял да изплува, като дори изгубил съзнание за части от секундата на повърхността. За късмет бил съвсем близо до лодката. Веднага щом се осъзнал, започнал да търси с поглед Костадин, за да го предупреди да не се гмурка в мощното течение. Успял обаче да види само буя му. Любен бързо доплувал до буя, но в този момент видял само харпуна на Костадин, който изплувал на повърхността. Любен започнал да се гмурка, за да го търси. Спуснал се на около 20 метра, но отдолу имало само празна бездна, която, както се разбрало по-късно, стигала до 180 метра дълбочина, непосредствено до плиткия участък, в който двамата се гмуркали през цялото време. Любен предполага, че Костадин е бил засмукан от мощното течение точно там и не е успял да изплува. Допълнителен проблем за Костадин Канавров било прекалено голямото количество тежести, които закачил за колана си, за да може по-лесно да се задържа за камъните в плитките участъци. Оказва се, че той имал 9 кг олово на колана си, които вероятно са го затруднявали максимално в неуспешната му борба с мощното течение.

Издирването на Коста продължава. 41-годишният балчиклия е баща на момиченце на 1 годинка.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Арестуваха трима при спецакция в Русе

Арестуваха трима души в Русе при специализирана полицейска операция срещу незаконното притежание, употреба и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

120 часа обществено полезен труд заради счупен зъб

38-годишният С.Р. от добричкото село Победа е осъден на 120 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от една година, задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 9 месеца с периодичност 2 пъти седмично, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок. Наказанието му е наложено с присъда на Районен съд - Добрич, която беше потвърдена от състав на Окръжния съд.