С гаранции до 3 млн. лв. Националният гаранционен фонд стартира втора гаранционна програма за земеделски производители от август тази година. Дъщерното дружество на Българска банка за развитие ще покрива до 50% от стойността на кредита, като максималният размер на гаранцията е 3 млн. лв. Това обяви изпълнителният директор на фонда Самуил Шидеров на официалното представяне на схемата пред представители на търговските банки у нас. Финансовите институции могат да заявяват участие в програмата до 15 юли.

Новата програма на фонда е надграждане на гаранционната схема по Програмата за развитие на селските райони 2013-2015. Основната задача на фонда е да подобри достъпa до финансиране на предприятията от сектор „Селско, горско и рибно стопанство“. За целта от фонда разширяват обхвата на схемата, като в нея вече ще могат да бъдат включвани както инвестиционни кредити за реализиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, така и инвестиционни и оборотни кредити извън програмата.

Началният капитал на новата програма е 50 млн. лв., а средствата са предоставени от Министерството на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. По този начин ще се използват повторно парите от миналия период в този, което е и едно от основните предимства при използването на финансови инструменти. В случай на по-голям интерес, от гаранционния фонд имат готовност за допълнително финансиране на схемата със собствен ресурс.

По Гаранционната схема по ПРСР, действаща в периода 2013-2015г. фондът работи с 14 банки. Бяха подкрепени 544 инвестиционни проекта на обща стойност в размер на 375 млн. лв., като основната част са на бенефициенти класифицирани като микро предприятия - 85%. От стартирането на дейността си до момента гаранционният фонд реализира успешно 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4000 малки и средни предприятия, на общата стойност в размер на 940 млн. лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

До 15 май пишат нов закон за ВиК услугите

Новият закон за ВиК трябва да бъде готов до средата на май месец догодина, решиха депутатите. Регионалният министър трябва да подготви и предложи на обществено обсъждане проект на закона до 15 май.

Аврамова: Не тол системата, а нелегалните превози пречат на бранша

Не въвеждането на тол системата, а нелегалните превози са сред основните проблеми на транспортния бранш, коментира пред журналисти регионалният министър Петя Аврамова протестите на автобусните превозвачи.

Автобусните превозвачи излизат на протест

От днес започват протести на автомобилните превозвачи. Причината е, че са недоволни от въвеждането на толсистемата, в която попадат и те, въпреки първоначалната заявка да бъдат изключени от нея.