Късат предизборни плакати, лепят афиши за цирк отгоре

В навечерието на вота

Късат предизборни плакати, лепят афиши за цирк отгоре

Жалват се в РИК и от шумни заведения

Нова тенденция беляза предизборната кампания за предстоящия в неделя парламентарен вот. Вместо традиционната плакатна война между партиите, този път граждани тръгнаха в наказателна акция срещу самите формации, като им късат агитационните материали или лепят върху тях други афиши.

Така например в Русе навсякъде върху плакатите на „БСП за България“ още на следващия ден били поставени афиши за детско представление и цирк. Социалистите сигнализирали районната избирателна комисия за нарушението, като предоставили и снимки – преди и след обезобразяването на агитматериалите им. Червените провели и собствено разследване с разговори на свидетели, което показало, че афишите били разлепени от фирмата на някой си Стефан Бояджиев. При проверката на РИК обаче в съдействие с общината и след нови разпити на свидетели не могло да се установи кой е Бояджиев и кой изобщо е лепил афишите. Така изборната администрация само констатирала нарушението, но нямало как да накаже виновните.

Подобна е ситуацията и в Ловеч, където върху плакати на основните политически сили се поставят нови афиши с неизвестен издател. Те са досущ като истинските, като съдържат лика на съответните кандидат-депутати от формациите, но вместо призив за гласуване има надписи: „Бедни ми, Ловеч! От тебе те забогатяха“, „26 години все ни „оправят“. Гласувайте, за да ни „дооправят“!“, „Да спасим града ни от тях!“ В сигналите до РИК се посочва, че материалите в нарушение се поставяли от „лицето Иван Първанов“. РИК обаче отново се оказала безсилна, като само излязла с указание към всички граждани, че по принцип трябва да спазват Изборния кодекс, който не позволява очерняща кампания.

Жертва на плакатна война станали и партии във Видин, където поне е известен източникът на атаките - Гражданско обединение „Единни за промяна“. Техни представители късали плакати на партии или залепвали върху тях свои афиши, с които агитирали гласоподавателите в неделя да пуснат бюлетина с отбелязано квадратче „Не подкрепям никого“.

Отново обаче изборната администрация не могла да установи конкретния извършител на нарушението, за да го глоби.

Наред с това районните комисии често са залети и от жалби, които нямат никакво отношение към изборния процес, като на практика гражданите ги обръщат на тел. 112. Така например в Разград била пратена жалба до РИК за извършено престъпление от общ характер, за което изборната администрация нямало какво да направи. Още по-куриозен случай има във Варна, където почетният член на Дружеството на инвалидите Николай Цветков настоял председателят на РИК да „проконтролира“ кмета на града за мерките по спазване на обществения ред. Човекът се жалвал, че в кафе-аперитив „Студио 21“ се организират шумни партита след 22 ч, което пречело на живеещите наоколо. Районната комисия обаче не предприела никакви стъпки по сигнала, тъй като той не е свързан по никакъв начин с изборния процес, а и нямали правомощия да контролират кмета.

 

Анонимен сигнал: Учени от БАН станаха тролове

Учени от БАН са впрегнати в предизборната кампания като тролове. Това се твърди в сигнал до ЦИК, изпратен от други научни работници от Академията, които обаче скрили имената си заради страх от „лов на вещици“. В него се иска изборната администрация да провери дали високопоставени учени от БАН и техни подчинени не агитират в полза на БСП и АБВ чрез фалшиви профили във Фейсбук и различни форуми. В сигнала са изложени общо 22 точки с нарушения, по които се иска проверка на ЦИК. В една от тях се пита дори дали има скандален случай на секстормоз от „червено величие“ над докторантка в БАН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.