Снимки
Съдията на олигархията и слуга на задкулисието Лозан Панов пробва неуспешен преврат в ръководения от него Върховен касационен съд, опитвайки се да го овладее изцяло в полза на менторите си. Поредният опит за пуч на скандалния юрист, известен с прозвището си мъжа на Черния лебед, обаче бе посечен категорично от съдиите от Общото събрание на ВКС, които отказаха да играят по свирката на кръга „Агнешки главички“, чиито верен слуга е самият Панов.

В олигархичния кръжец влизат подсъдимите босове Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев, Гриша Ганчев и авера им – газовия барон Сашо Дончев. Ментор на задкулисната сбирка пък е драгалевския лаборант Иван Костов, който е и гуру на самия Панов и двамата поддържат топли приятелски взаимоотношения от година.

Порочните връзки между олигарсите, съдията

и грантаджиите с политически мераци

у нас пък лъснаха в стенограмите „АРГОгейт“, от които стана ясно, че Панов в разрез със законите и Конституцията на страната дори е имал амбицията да става държавен глава. Мераците му обаче бяха попарени заради съмнителната репутация на съпругата му Бети Панова, която сламеният лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов нарича „Черен лебед“.

За да може да обслужи интересите на господарите си от „Агнешките главички“ и да им поднесе Темида на тепсия, мъжът на Черния лебед буквално прегази решение на общото събрание на ВКС в опит да отстрани един от заместниците си – председателя на Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов. Като част от плана за пълно овладяване на най-важния съд у нас, Панов свика в сряда общо събрание на Гражданската колегия, уж за да поиска мнението на върховните съдии. На събранието Панов заявил, че са минали 3 г., откакто общото събрание на колегията реши тя да бъде ръководена от съдия Влахов и той се съобрази със съдийското самоуправление, но сега искал да си подбере свой екип, „за да има по-добра комуникация в съда“, научи „Монитор“ от информирани източници. Освен това Панов отправил и политически послания към върховните съдии, като заявил в прав текст, че се „нуждае от по-голяма подкрепа за битката, която водел извън съда“.

Въпреки

оказания натиск

върху съдиите,

единодушно всички 45 присъстващи на събранието дали отлична оценка на Влахов. Гласуването е било явно. Явно забравяйки и показвайки клетвите си, че винаги ще се съобразява със съдийското самоуправление, държаният на каишка от задкулисния кръг „Агнешките главички“ Панов съобщил на върховните съдии, че въпреки решението им, ще предложи на Висшия съдебен съвет да освободи от длъжността председател на Гражданската колегия на ВКС Красимир Влахов и на негово място да назначи съдия Светла Димитрова.

Панов вече бил разговарял с нея и тя дала съгласие да оглави колегията. Светла Димитрова е бивш член на ЦИК от квотата на БСП за парламентарния вот през 2005 г.,президентските избори през 2006 г., както и председател на ЦИК за евровота през 2007 г., при местните избори същата година, както и шеф на ЦИК при парламентарните избори през 2009 г.

Очаква се обаче и кадровиците на Темида

да порежат опита за пуч на Панов,

тъй като в Закона за съдебната власт съдийското самоуправление е посочено като основен приоритет за Темида.

Закъсалите олигарси от кръга Агнешки главички се надяват да овладеят Темида с помощта на Лозан Панов.

В опит да прикрие скандалните си действия и погазването на решението на общото събрание на ВКС, чрез пиарката си Панов разпространи спешно пресъобщение малко след заседанието на магистратите. В захаросания текст от администрацията на скандалния съдия са посочили, че колегите му изразили „положителната си оценка за дейността на съдия Красимир Влахов като заместник на председателя на ВКС, своята благодарност към него и очакването си добрата работа и екипността да продължат да бъдат характерни за Гражданската колегия и при следващия й ръководител“. Хората на Панов обаче са пропуснали да посочат в съобщението, че с решението си за смяна на Влахов, шефът на ВКС буквално погазва магистратите от най-важния съд у нас, като буквално има налага своя пионка за шеф.

Според източници от Съдебната палата Панов и Влахов са в обтегнати отношения през последните месеци. Една от причините е несъгласието на Влахов с политическите позиции, които председателят на ВКС изразява, както и провокирането на напрежение в комуникацията с останалите органи на съдебната власт и отделни магистрати. Освен огромен натиск над съдии от търговското и гражданското отделения, където се гледат делата с най-голям материален интерес, Панов въвел абсурдното правило всеки съдия, дори и шефовете на отделения, да

се записват за среща

с него 3 дни по-рано.

Панов завари Влахов при встъпването си в длъжност през 2015 г. като зам.-председател на ВКС. На тази позиция той е още от 2012 г. В Темида неофициално се говори, че Панов няма да се спре и ще поиска смяната и на председателя на Наказателната колегия Павлина Панова, която бе кандидат за поста шеф на ВКС преди Панов, с удобната му съдия Мина Топузова.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

50 млн. лева ни носи окултният туризъм

Около 50 млн. лева годишно са приходите от езотеричен туризъм у нас, който все повече се популяризира напоследък. Това обясни пред „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Става дума за около 250 000 пътувания с такава насоченост. Руснаци, испанци и италианци също идват у нас, за да посещават места, които се смятат за свещени или че са енергийни центрове. Много от тях са били и тракийски светилища.

Дете без ръце и крака вече пише и рисува

Дете без ръце и крака вече може да ходи, да пише, рисува и да държи прибори за хранене, с които да се обслужва. Деветгодишната Еля Шаидинова е от разградското село Ясеновец и е родена без горни и долни крайници. Зам. кметът на Разград Ердинч Хасанов от няколко години води кампания за подпомагането на детето и на неговото семейство. Той се свързва със специалиста по протезиране проф. по бионика Евгени Дюкенджиев от Горна Оряховица и му разказал за случая с момичето. В продължение на 4 месеца професорът и съпругата му работят по изготвянето на бъдещите протези.

Братя от сливенското Старо село носят имената на Мао и Хо Ши Мин

Двама българи,  родени през 1957 и 1960 година носят имената на някогашните вождове на Китай и Виетнам Мао Дзедун / 1893-1976/  и Хо Ши Мин /1890-1969/ , решението за това взел баща им, наскоро навършилият столетие полковник от запаса Марин Шидеров от сливенското село Стара река.