Командира и фамилия със  златни имоти на Златните
15

След като протежето му Славчо Христов плати 2/3 от курорта с компенсаторки

Командира и фамилия със златни имоти на Златните

Дъщерите му с апартаменти за милион на морето

 

Със златни имоти за по четвърт до половин милион в Златни пясъци, купени по документи буквално на безценица, са се уредили дъщерите на Костов Яна и Мина чрез протежето му Славчо Христов.

 

Апартаментите са придобити няколко години след като кабинетът на Командира даде възможност на ресторантьора и бивш собственик на „Олимп” (бел.ред. - кръчмата - кръстница на цяла бизнесимперия, преминала в ръцете на приближените на Костов срещу жълти стотинки) да овладее чрез РМД комплекса буквално за жълти стотинки. Резюмето от сделката, сключена през 2000 година, е, че Христов е платил 2/3 от цената с компенсаторки и реално е дал едва 67 млн. лева за мажоритарния дял от Златните (виж карето). В същото време в момента дружеството „Златни пясъци”АД държи три мега апарткомплекса с няколкостотин апартамента, подобни на тези на щерките на Костов, като основна част от тях са разпродадени. Простата сметка пък сочи, че протежето на Костов е избило парите, които е дало, с продажбата на скромна част от всички тях. Това показва проверка на агенция Монитор в имотния регистър на страната и официална справка в Агенцията по приватизация.

Благословия

15 години след приватизацията на курорта, при която Христов получи от ментора си контрол върху 3,5 км плажна ивица и 177 хектара прилежаща площ към нея срещу смешната цена, местните наричат Златни пясъци Костови пясъци. Причината е прозаична – хората са уверени, че е превзел курорта с личната благословия на тогавашния премиер, срещу което вероятно се е ангажирал с бъдещи услуги (примерно жилища на безценица) и осигуряване на спокойни теменужени старини на Командира. На хартия, разбира се, подобна договорка между ментор и протеже не фигурира официално, но пък следите остават. А те са достатъчно показателни и сочат, че три апартамента в най-луксозните апартхотели на комплекса са били в ръцете на фамилията на Командира, като два от тях продължават да се водят на името на дъщерите му и са закупени на суми далеч под пазарните.

 

Копие на Айфеловата кула, кипрещо се точно пред хотел Адмирал.

 

 

Под сурдинка в Златните се твърди, че пак за него и родата му е винаги запазен и един от апартаментите на четвъртия етаж на перлата на курорта - „Адмирал”. А в управата на дъщерните дружества на Златни пясъци могат да бъдат намерени и в момента хора (като тогавашния губернатор на Смолян и настоящ член на управата на курорта и ВиК дружеството му Веселин Черкезов), с които управляваше и по-точно хариза икономиката на страната в периода 1997-2001 г. Все неща, които сочат, че приватизацията на Златните е била просто един проект на асистента по политикономия Костов. По подобие на КТБ на Цветан Василев и на ДСБ, де факто заченато и от двамата като политически клонинг на кухите фирми, с които забегналият в чужбина финансист източи милиарди от парите на вложителите във фалирания трезор. Далеч не е случайно, че именно Василев подслонява фондация „Демокрация” след падането на Костов от власт (виж карето).

Осветяване

Макар още при приватизацията на курорта да се знае, че зад РМД „Златни” стои именно Славчо Христов, той се осветява чак няколко лета по-късно. През 2003 г. (годината, когато след като вече е дал начален тласък на Цветан Василев във финансовия сектор, Командира пуска в ход и новия си политически проект - ДСБ), Христов влиза официално в управата на „Златни пясъци” АД на мястото на дотогавашните си наместници. Самият Костов осветява връзката си с курорта чак през 2007 г. Вероятно с надеждата, че паметта на народа е къса и хората няма да се интересуват как осребрява престоя си във властта.

 

Б секция на комплекс Иглика 1 e точно над паркинга на хотел Адмирал и с прекрасна гледна към морето.

 

 

Тогава по-голямата му дъщеря Яна откупува апартамент от 114 кв.м. в построения от „Златни пясъци” АД апарткомплекс „Иглика 1” за смешните 75 000 лева. Тя обаче го взема не от самото дружество, а от други частни лица, закупили обекта от фирмата на груб строеж срещу 30 000 лева. Сумата е само двойно по-ниска при положение, че Яна Костова го получава вече готов, и доста под пазарната му стойност. Самият комплекс е първият от общо три, издържани в същия еклектичен стил като хотел „Адмирал” и собственост на един и същи човек – Славчо Христов, държащ „Златни пясъци”АД чрез приближени лица, а той самият е шеф на надзора на курорта. Намира се точно над хотела, а апартаментът на Яна е на 50 метра от плажа. За справка - според брокерските сайтове цените на подобно жилище вървят дори сега в диапазона от 1000 до 1050 евро. Т.е. пазарната цена на апартамента е около четвърт милион лева. Тук е моментът да се отбележи, че комплексът се води лукс, има денонощна частна охрана и според сайта на „Златни пясъци”АД е монолитно строителство с дървена дограма от Словения. Все екстри, които допълнително набъбват цената.

По две

Колко е реалната стойност на апартаментите може да се съди от следващата покупка на Яна. През 2008 г., когато цените на имотите все още бяха в пик, щерката на Костов купува от „Златни пясъци” АД апартамент от близо 140 квадрата на първа линия.

 

Яна Костова е имала апартамент и в съседния на хотел Адмирал комплекс Златна котва

Жилището се намира в съседния на „Адмирал” апарткомплекс „Златна котва”, като Яна брои едва 83 122 лева. Продава го само 3 години по-късно – през 2011 г., за петорно по-висока сума. Макар тогава имотният балон вече да се беше спукал, сделката е финализирана на цена от 469 399 лева. Чудите как може да има толкова огромна разлика? Тогава не е зле да знаете, че една от основните схеми за изсветляване на доходи е купуване на ниска цена (в някои случаи като услуга за ментора, в други – само документално) и продаване на много по-висока. Дали в случая говорим за това могат да кажат разследващите. Любопитен детайл впрочем е, че жилището е продадено на рускиня, чийто имена съвпадат напълно с тези на една от най-известните водещи в Русия – Юлия Викторовна Панкратова, както и че съседи на Костова в двата комплекса са главно руснаци. Противно на неприязънта, проявявана публично от баща й и проекта му ДСБ към Кремъл и федерацията.

Пример

Яна далеч не е единствената от фамилията, притежаваща жилище на Златните. През 2010 г. 77-годишният тогава баща на експремиера – Йордан Костов, купува от „Златни пясъци”АД апартамент от 97 квадрата в друг от съседните на „Адмирал” комплекси на първа линия - „Сирена”.

 

Във вход Е на апарткомплекс Сирена се намира апартаментът, наследен от Мина Костова от дядо й.

 

По документи брои за жилището смешната сума от 47 000 лева. След кончината на Йордан Костов жилището преминава в наследство на Командира, който пък го дарява на по-малката си дъщеря Мина. Така в момента и двете щерки притежават по едно жилище в курорта. С тези апартаменти, чиято обща пазарна себестойност стига милион, обаче далеч не се изчерпва имотното благосъстояние на фамилията, която разполага със скъпи придобивки в тузарски квартали на София, а също и в Банско (виж карето). Когато и те се прибавят към апартаментите на Златните, недвижимото имущество на семейството набъбва на сума, чийто произход е интересно дали и как Костов и отрочетата му могат да обяснят.

 

 

 

 

При това за 7 години

Ресторантьорът платил само 67 млн. лева

Началото на проекта на Костов – овладяване на Златните, е през 2000 г., когато едноименното РМД, зад което стои Славчо Христов, заедно с консорциум между едни от най-големите туроператори в света и българското дружество „Агрима” печелят търга за продажбата на 76% от капитала на държавното тогава дружество „Златни пясъци” АД. Съдружниците предлагат общо 96 234 820 долара при курс 2,05 долара към лев, или около 197 млн. лева. На първи прочит условията са добри – най-висока оферирана цена и наличие на инвестиция от най-големите туроператори (чийто интерес към съдружието с Христов впрочем не трае особено дълго). Фактите обаче сочат друго. 63,7% от закупените акции или мажоритарният дял остава за РМД-то на Славчо Христов, което получава изключително благоприятни условия за изплащането им. „Златни” трябва да даде срещу тях 165 779 416 лева, от които плаща в деня на сделката само 10%. За останалите получава разсрочка от максимум шест години и принципно законово условие само 30% от тях да са в компенсаторки. Справката в Агенцията по приватизация обаче показва, че парите са изплатени напълно чак през 2007 г., като едва 54 768 773 лева от тях чрез банков превод. Т.е. с истински пари. Останалата сума в размер на 118 371 639 лева (част от тях лихви за просрочени задължения) са били платени чрез компенсаторни записи и бонове и инвестиционни бонове. За справка - по това време компенсаторките са вървели на цена от 10 до 15 стотинки за лев. Т.е. реално са стрували между 11,8 и 17 млн. лева. Това означава, че Христов де факто е платил между 67 и максимум 72 млн. лева. Другите двама купувачи в съдружието – туроператорите и „Агрима”, са били задължени да изплатят цялата сума в 30-дневен срок от сключването на сделката.

 

Олимпиецът” и Яна с обща фирма, „Анторна” въртяна от човек на Костов

Макар за Славчо Христов отдавна да не се говори в публичното пространство, през годините, след като се прибра на сянка, той далеч не е изоставил съдружието си с Командира, като схемите на двамата са преплетени подобно на корабни въжета. Освен чрез въпросните имотни сделки, ресторантьорът и фамилията на Костов са свързани и чрез фирмени. Разликата е, че връзката на ментора с „олимпиеца” е наследена от Мина Костова, която има общо дружество с Христов. Това е фирмата „Аве интернешънъл”, в която съакционери с равен дял са „Астор БГ” на Яна Костова и съпруга й – италианеца Алесандро Мерлини, и Ес Би Ейч инвестмънт на Славчо Христов. За разлика от „Астор БГ”, което от 2011 г. насам реално не декларира никакви приходи освен касова наличност в размер на 5000 лева, „АВЕ интернешънъл” има реална дейност, макар поне на хартия скромна. Приходите й са основно от патенти и авторски права. Друг любопитен факт е, че Яна откупува фирмата от адвокат Борислав Щерев, считан за приближен на семейството на Командира. От същия адвокат малко по-късно е откупена и „Анторна”, но от по-малката щерка на Костов Мина. Това е ясен белег, че през годините, в които се пробваше да назидава обществото от позицията на политик, всъщност Командира е въртял схемите си чрез подставени лица. „Анторна” нашумя преди година, когато стана ясно, че за времето от септември 2013 г. до поставянето на КТБ под спецнадзор е получила 270 000 лева под формата на консултантски договори с дружеството от кръга на Цветан Василев „Афлик”. Това прави по 30 бона на месец, като въпросният договор е бил сефтето на „Анторна”, след като Мина влиза във владение на фирмата.

 

В Банско и Лозенец

Анторна” с две жилища за 400 бона

Освен любимка на фирмите на Цветан Василев „Анторна” се оказва и доста имотна компания. Справка в регистрите показва, че дружеството притежава два апартамента за близо 400 бона, съответно в софийския квартал „Лозенец” и в Банско. И двете сделки впрочем са станали във времената, в които фирмата е била не на Мина, а на приближения да баща й адвокат.

 

В тази китна кооперация в Банско се намира апартаментът, купен от фирмата на Мина Костова

 

През 2007 г. дружеството купува апартамент с гараж и мазе в Банско в атрактивната местност Грамадето срещу 114 089 лева. Интересното е, че след множество трансформации на „Анторна”, чрез които Мина Костова явно се пробва да заличи следите, водещи до предния собственик, в момента имотът не фигурира в партидата на преобразуваното дружество, но няма данни и да е бил продаден. През март 2008 г. пък „Анторна” купува от свързаната със Славчо Христов фирма „Интрейдингс” офис в Лозенец, намиращ се на ул. „Равнец” 7. Цената е 260 000 лева, като на този адрес и в момента продължава да се води офисът на „Анторна” и реално е собственост на Мина Костова, която вече е едноличен собственик на дружеството. За известен период от време по-малката щерка на Командира е била и в управата на самото „Интрейдингс”, което пък притежава луксозна бизнессграда на столичния бул. „Цар Борис III” № 201. Тя самата е била продадена на дружеството от една от дъщерните фирми на „Златни пясъци”АД – „София Златни пясъци”. Всъщност първото стъпване на имотния пазар на Мина Костова е през 1999 г., когато заедно със съдружничката си от завода за текстил в Доспат Людмила Чаушева купуват имот в кв. „Бели брези”, превърнат в бутик за изделията на „Нитекс”. През 2003 г. Мина – поне формално, излиза от съдружието и половината апартамент минава в ръцете на Людмил Чаушев. В Доспат обаче местните продължават да знаят завода като фабриката на Мина Костова.

 

Заводът в Доспат, за който всички местни знаят, че е на Мина Костова, макар тя про форма да е излязла от съдружието със собствениците му.

 

Фирменият магазин на завода за текстил в Доспат

Софийският бутик на завода за текстил.

 

Родители и щерки с къщи в Драгалевци

Палатът на Елена и Иван Костови в Драгалевци, в който има дори павилион за охрана и фитнес.

Освен апартаментите - собственост на едноличното й дружество „Анторна”, малката щерка на Костов може да се похвали и с къща за 153 554 лева на ул. „Атанас Яранов” 6, „дарена” й от вече бившия й съпруг Георги Костов през 2010 г. след развода им. Както е известно, пак в Драгалевци, но на ул. „Крушова градина” 54, е имотът на Елена и Иван Костови, като той е деклариран в регистъра за крупната стойност от 221 881 лева. Завидна сума дори за бивш премиер. На съседния номер – 56, има парцел и Яна, дарен й от Елена и Иван Костови през 2012 г.

 

Според имотния регистър, след развода си Мина Костова получава като дарение от бившия си съпруг семейна къща на ул. Атанас Яранов 6.

Василев сам призна, че подслонил фондация „Демокрация”

 

Цветан Василев сам призна, че след падането на Костов от власт е подслонил Фондация Демокрация.

 

Макар вече повече от година Костов да се пробва да отрече връзките си с Цветан Василев въпреки разкритията, че дъщеря му е вземала десетки хиляди хонорари от забегналия банкер, както и че е имал преференциален депозит в КТБ, обвързаностите между Командира и мажоритарния собственик на трезора бяха осветени от самия финансист. В свое интервю самият Василев призна, че след падането на Командира от власт е подслонил фондация „Демокрация”. Справка в регистрите показва, че фондацията на Костов е заемала етаж от сградата на ул. „Граф Игнатиев” 10А, която бе собственост на КТБ, от лятото на 2002 г. до 2005 г. Данни дали изобщо е плащала наем и какъв е бил той обаче няма. През 2005 г. неправителствената организация се мести на ул. „Будапеща” 34, чийто първи етаж е изкупен от дружеството на фондацията - „Фодем”, за 133 915 лева. Дружеството сключва ипотека, която успява да заличи само година по-късно. В началото на 21-ви век фондацията се озова във вихъра на небивал скандал, след като лъсна, че е била захранвана от фирми фантоми, а ексшефът й Пламен Илиев беше обвинен в пране на пари и съставяне на невярна документация за дарения в размер на близо 240 000 лева. През 2007 г. обаче прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията в съда и Илиев бе оправдан.

 

На първия етаж на тази сграда се води в момента Фондация Демокрация. Придобивката е купена за близо 134 000 лева.

 

Бай Миле и СИК изплуват в „олимпийския” тандем

В регистрите може да се открие дори доказателство за публичната тайна още от времената, в които Иван Костов бе начело на държавата, за връзките между неговото обкръжение и СИК. През 1999 г. Славчо Христов и съпругата му Данислава продават на жената на все още живия тогава сикаджийски бос Бай Миле Силвия Панагонова мезонет от 142 квадрата на столичната ул. „Тодор Стоянов” за 224 040 000 неденоминирани лева (224 040 деноминирани лева). Апартаментът е разположен на целия четвърти етаж на сградата, като заема и част от горния. През 2013 г. пък в една от фирмите съдружници в „Златни пясъци” АД - „С Травел”, влиза настоящият съсобственик на фирмата „Булпетролиум” Илия Радославов Манолов. В началото на века името на дружеството се появи в справки за ъндърграунда, свързващи го с Алексей Петров.


 


 

 
 
 
 
 
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.