За пореден път, минат ли януарските празници, земеделците от южната ни съседка решават да раздвижат малко тракторите, но не по нивите, а за да блокират шосетата. И разбира се, всички гранични пунктове с България.

През миналата година гръцките власти взеха яки мерки и блокадите продължиха само около седмица. Срокът бе обаче достатъчен българските превозвачи да претърпят огромни загуби. Стотици наши шофьори на тирове бедстваха по затворените пътища и граници. За първи път лани от наша страна браншовиците също показаха мускули и затвориха трафика за внос на гръцка селскостопанска продукция. Може би това също е оказало влияние за намаляване на срока на блокадите.

Задаващите се нови блокади обаче отново повдигат отново въпросите за ефективността на Евросъюза за справяне с подобни кризи. На практика има риск всяка малка или голяма социална група да използва демократичните си права, за да накърнява интересите на другите. В случая страдат не само българските превозвачи, но и туризмът в зимните ни курорти. Не е ли време в рамките на Общността да се намери механизъм за преодоляване на подобни колизии. В противен случай има риск ЕС да заприлича на селска кръчма, където всеки иска да се съобразяват с него. И от еталон на обединение, да се превърне в печален пример на разцепление.

В такива случаи неволно възниква въпросът защо гръцките фермери трябва да се смятат за по-заслужили и да получават по-голяма част от общия европейски бюджет и да имат възможност да печелят повече от българските превозвачи или хотелиерите ни и да имат право да пречат на останалите да развиват бизнеса си? Преди десетилетия имаше в Европа едни, дето се мислеха за най-чистата раса, а повечето останали народи на Стария континент и в целия свят - за по-нисши от тях.

Може би пък гръцките земеделците са решили, че щом председателството на ЕС е в София, е редно да вдигнат по-голям шум и така да изврънкат някое евро повече от общия бюджет. Човек обаче би си помислил, че гръцкото правителство и парламент и всички евроинституции са се преместили по граничните пунктове между България и Гърция и като ги блокират с тракторите, по-лесно ще бъдат изнудени за отстъпки.

Разбира се, далеч съм от мисълта, да бъде забранено на южните ни съседи да протестират и да отстояват правата си. Те са доказали, че успешно го правят и за това и стандартът им на живот, дори в условията на дългова криза е по-висок от нашия. Въпросът е обаче да не пречат на бизнеса и на останалите. В противен случай излиза, че стремежът им е не толкова те да са добре, а другите да са зле. Нещо като шопските герои Нане и Вуте. Докога обаче на Балканите все ще сме така?

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проф. Михаил Константинов: Масово побъркване

Ще започна с фактите, а ще гледам с тях и да завърша. У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало. Примерно на факта, че снегът още е малко и вода може и да няма. А и посевите могат да измръзнат, което ще ни докара комбинация от жажда и глад. Напоследък обаче Господ даде и малко сняг. Та дано продължи да вали. Поне още две седмици, ако може, че иначе ще трябва да захлопваме кепенците.

Нашето си е най-хубаво, ама друг път!

Нашето си е най-хубаво! Българинът обича да се бие в гърдите с това. Че образът на патриот не е нищо повече от поза обаче прозира в малките неща. Като във факта, че нашенецът уж всичко родно люби, тачи и милее, но не съвсем.