500 бона за хотел на ВИП гостите за БГ председателството

Плащаме нощувките само на евроделегати с ранг поне министър

500 бона за хотел на ВИП гостите за БГ председателството

Половин милион лева ще плати страната ни за нощувките на ВИП гостите, които ще се изсипят у нас от януари до юни догодина в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Това става ясно от обявена обществена поръчка, с която се търсят хотели за целта.

В този период от половин година ще трябва да посрещнем общо 20 000 делегати от държави членки и от европейските институции за над 200 събития в София. Бюджетът на страната ни обаче ще поеме само нощувките на гостите с ранг от министър нагоре и по 1 техен придружител. Това означава, че ще платим настаняването в хотел на 1492-ма души в самостоятелни стаи за общо 1808 нощувки, показват предварителните сметки. Така според заложените малко над 500 бона стаята на един ВИП посетител ще излиза по около 285 лв. на вечер заедно със закуската. Местата за настаняване трябва да са поне 4 или 5 звезди и да се намират на не повече от 2 км разстояние от НДК, където ще се провеждат събитията. Стаите пък трябва да са напълно обновени през последните 10 години, ако хотелът е построен по-рано. Никакви ремонтни дейности не бива да текат и да тормозят гостите по време на престоя им. Сред заложените изисквания е и това делегатите за съответното събитие да бъдат настанени на едно и също място, което означава предложените хотели да са с капацитет поне 150 стаи, тъй като броят на ВИП гостите за всяко от тях ще варира от 40 до 150 души.

Както „Монитор“ писа, родните служби вече направиха предварителен оглед на 22 хотела в столицата, за да преценят кои от тях въобще отговарят на изискванията за сигурност за настаняване в тях на европейски лидери.

Предварителният график на събитията, който се използва за планиране на настаняването, пък показва, че най-натоварени за председателството ще бъдат месеците февруари и април, когато ще има по 1-2 форума всяка седмица.

Освен за настаняването на гостите тече обществена поръчка и за осигуряване на автобусен превоз и шофьори за делегатите, които няма да се возят с коли на НСО. Това ще глътне още 560 000 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.