Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, ви представяме най-любопитните части от книгите, като това е първата глава от книгата, разказваща с доказателства как Иво Прокопиев бръкна в джоба на всички ни, а сега се опитва и да лъже цялото общество посредством Фабриката за фалшиви новини - "Хищникът от "Капитал".   

Нека приложим към Иво Прокопиев матрицата, която безпогрешно дезавуира истинските биографии на знаковите политически и бизнес диверсанти на прехода. Чрез изучаването на неговия генезис, чрез осветляването, анализа и акцентите върху засечените обвързаности, взаимовръзки, схемите на забелязване от кукловодите на българския преход, отглеждането му през годините, инкорпорирането и издигането в новата българска номенклатура, може да се постигне фрагмент от картината на прехода в България. Много от написаното по-долу може да послужи за извеждането на сигурни закономерности по посока генезиса на други български „бизнесмени“ и тези закономерности в никакъв случай не съдържат качествата „благоприличие“ и „добродетелност“. Това е един от много важните казуси – защо една определена група никому неизвестни преди 10 ноември 1989 г. хора след това бяха старателно подбрани, обучени и лансирани, за да стигнат във висшите нива на публичната власт и бизнеса. Защо тези хора или техните най-близки роднини задължително имат връзки с репресивните тайни служби на тоталитарния режим? Това свързано ли е с притежаването на особено ценни и полезни за българското и международното задкулисие качества и способности? Документалните аналитични отговори на тези въпроси ще обяснят нивото на качеството на свършеното от тези хора в публичната власт, бизнеса и медиите през годините на прехода. Нека отговорим на горните въпроси в светлината на изясняването на фактите и документите, свързани с едно от знаковите лица на българската олигархия – Иво Прокопиев. Какви са връзките му с комунистическата номенклатура и комунистическите тайни служби? Дебели и отдавнашни, идват чак от дълбините на времето. Бащата Георги Прокопиев е бил сред управителите на любимия резерват на Тодор Живков – представителното ловно стопанство (ПЛС) „Воден“ край Разград. Комунистическият диктатор е посрещал там най-скъпите си гости, вкл. Леонид Брежнев.
От 1962 г. целият комплекс преминава на подчинение и ръководство към Пето управление на ДС ( УБО). Георги Александров Прокопиев започва в УБО като волнонаемен и стига до чин „капитан“. В публичен оборот липсва каквато и да е информация за бащата Георги Прокопиев. А е изключително нужна. Единственото, което се знае, е, че бащата на Иво Прокопиев е работил в представителното ловно стопанство „Воден“ край Разград. И толкова. В тази книга за първи път ще прочетете пълната и много подробна биография на капитана от Пето управление (УБО) на Държавна сигурност Георги Прокопиев. Роден е на 6 октомври 1942 г. в с. Сенокос, окр. Благоевградски, където е живял до 1946 г. След това родителите му се преместват да живеят в с. Воден. Баща му (дядото на Александър и Иво Прокопиеви) Александър Прокопиев Спасов е от с. Сенокос, Благоевградски окръг, член на БКП от 1946 г. Георги Прокопиев има три сестри – Божанка, Славка и Радка. И трите са членове на БКП. През 1956 г. завършва основното си образование в с. Побит камък, след което постъпва в горския техникум в гр. Велинград. Същия завършва успешно през 1960 г. и е повикан да отбие военната си служба в редовете на БНА. До 15 май 1961 г. е войник в София, след което е командирован в с.Равнец, окр. Благоевградски, откъдето се уволнява на 16 октомври 1962 г. След уволнението постъпва на работа в горското стопанство в с. Воден, окр. Разградски, като помощник лесничей. През ноември 1966 г. е приет в БКП.

Майката на Иво Прокопиев - Венета Иванова Великова-Прокопиева, е родена на 9 февруари 1946 г. в с. Манастирско, Разградски окръг. Нейният баща, Иван Великов Иванов е бил нелегален член на БКП, помагал е активно на комунистическия терорист в Разградско Стоян Иванов. Венета Прокопиева е била член на БКП, баща й – също. И нейният брат Петър Великов, вуйчо на Иво Прокопиеви, е бил член на БКП още от далечната 1960 г. Венета Прокопиева също е била служител на Пето управление на ДС (УБО) като волнонаемна. Впоследствие тя се прехвърля да работи като технически сътрудник в ОУ на МВР-Разград. Георги Прокопиев е приет на работа в УБО през 1969 г. Бил е помощник-лесничей, зам.-директор и директор на представителното ловно стопанство „Воден“ край Разград. Като зам.-директор той е натоварен да движи всички ловно-стопански въпроси, да следи за доброто развитие и състояние на дивеча, да осигури паша и качествен фураж, да следи за поддържането на всички ловно-стопански съоръжения и построяване на нови такива. Всичките си задължения др. Прокопиев изпълнява отлично, поради което става любимец на Тодор Живков. През март 1972 г. Георги Прокопиев е назначен временно да изпълнява длъжността „директор“ на стопанство „Воден“. След няколко месеца отново е върнат на длъжността „зам.-директор“ на ПЛС „Воден“. Като член на БКП той изпълнява всички възложени му партийни поръчения. Поради това Георги Прокопиев нееднократно е награждаван от ръководството на УБО - с медал, с изказване на благодарност, със значки, с парични суми и т.н. Освен наградите, Георги Прокопиев има и наказания. И то за какво мислите – за далаверка, разбира се. През 1977 г. той е наказан за недобро стопанисване и неправилното изразходване на стоково-материалните ценности и допуснати липси и щети за УБО при ремонтите на домове № 2 и 3 в ПЛС „Воден“. През 1984 г. е повишен в чин „лейтенант“, назначен е на длъжност „старши разузнавач“ при 3-ти отдел на Пето управление на ДС (УБО) и е прехвърлен за директор на представителното ловно стопанство „Мазалат“ в Габровско. Това е причината Иво Прокопиев да завърши математическата гимназия в Габрово. През 1990 г. капитанът от УБО-ДС Георги Прокопиев отново е върнат във „Воден“ като зам.-директор на обекта. През есента на 1990 г. той е преназначен от зам.-началник на отделение в НСО за старши инспектор - позиция, на която се пенсионира след няколко години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винилът възкръсна, продажбите нагоре с 55%

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години.

Продаде колата - провери дали е сменила собственика си, апелират институциите

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

1-ви юни на гости в "Монитор"

Скъпи читатели, мили деца, вестник и агенция „Монитор“ ще ви изненадат приятно със специална инициатива за най-малките във връзка с Деня на детето 1 юни.