Снимки

Столичната община ще брои пътниците в градския транспорт в реално време за 2 млн. лв. Това е прогнозната цена без ДДС на обявената обществена поръчка от Столична община.

Новата система ще бъде въведена в 206 превозни средства – 126-те нови китайски автобуса и в 80-те нови тролейбуса. Това означава, че средно инсталирането й в едно превозно средство ще струва около 10 хил. лв., колкото е цената на приличен автомобил на старо. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване, коментира зам.-кметът по транспорта Евгений Крусев. Внедряването на системата за броене на пътници е част от втората фаза на европейския проект за интегриран градски транспорт на София. Той се финансира със средства от ОП „Региони в растеж”. Обявената поръчка е за доставка и монтаж на бордова система. Тя предвижда на всяка врата на 206-те превозни средства да бъдат поставени сензори. Те трябва да могат да засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние.

Отделно ще е необходимо да се направи окабеляване на автомобилите. Изпълнителят също така трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за back office – сървър/платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване.

Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол. Предвижда се тя да работи поне 10 години, през които за поддръжката й ще се грижи изпълнителят й, а при нужда ще е длъжен да направи и допълнителна доработка.

Броенето на пътници в реално време ще позволи да се оптимизират маршрутите и графиците по линиите на градския транспорт. По този начин ще се намалят разходите за гориво, а оттам и замърсяването на околната среда. Надеждите са, че ще намалеят и пътуващите гратис, защото ще помогне на контрольорите при извършването на проверки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и тирове задръстват столицата

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и камиони ще блокират центъра на София и „Цариградско шосе“. Шествие на рейсове ще премине от храм-паметника „Св. Александър Невски” до Централна автобусна гара, докато над 50 тежки камиона ще останат на най-натоварената столична пътна артерия.

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса

Седмицата започва със слънце и дъжд

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса

Слънце и дъжд ни очакват в началото на седмицата. Това съобщават от НИМХ на БАН. 

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.