Снимки

Образователното министерство ще може да следи като Биг брадър матурата по български език и литература в 400 от общо 663 школа, в които тя ще се проведе. Въпросните училища ще бъдат вързани към единната видеомрежа на просветното ведомството, от която изпитът ще може да се следи в реално време, научи „Монитор“.

Това означава, че експерти от образователното министерство ще могат да наблюдават случващото се в класните стаи и да дебнат за нередности и измами по време на протичането на държавния зрелостен изпит. Числото на школата, които ще се следят в реално време, е двойно повече от миналогодишното,

когато в същата система са били вързани 200 училища

Матурата по български език и литература в петък ще се проведе в общо 4099 зали, съобщиха от МОН.

На националният изпит ще се явят над 52 хил. абитуриенти. За разлика от миналогодишната майска матура тази ще бъде разделена на три модула. Мярката се въведе с цел ограничаване на възможността на измами и преписване.

Изпитният материал ще се генерира рано сутринта в МОН. Той обаче ще бъде изпратен до школата на три части, колкото са и модулите. Така на практика първоначално

нито зрелостниците, нито учителите ще разполагат

с цялата матура.

Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка една от тях. След изтичане на определеното време те ще затварят в плик съответния модул. Предали веднъж съответната част от изпита, те вече няма да имат право да се връщат и да работят повече върху него. Така ако хипотетично зрелостник намери начин да получи отговорите, докато например отива до тоалетна, той няма да може да се върне към вече предадения модул.

Младежите няма да имат право и да излизат от изпитната зала по време на работа по определения модул, а само след финалното му предаване и запечатване.

Първите два модула на матурата по български език и литература ще се състоят от тестови задачи от затворен и отворен тип, като за всеки от тях абитуриентите ще разполагат с по един час за работа. Последната трета част от изпита ще бъде писмена разработка, като дванадесетокласниците ще могат да избират между интерпретативно съчинение и есе.

Втората матура по предмет по избор ще се проведе в понеделник – 22 май. Най-много зрелостници са избрали да полагат изпит по биология. В топ на 3 на най-предпочитаните предмети също са английският език и биологията.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проливните дъждове разрушиха пътища в 5 села в Кюстендилско

Проливните дъждове разрушиха пътища в 5 села на територията на Кюстендилска община. „Още в понеделник вечерта екипи на пожарната извършиха проверки на постъпили сигнали от селата Николичевци, Вратца, Преколница и Церовица, обследван е и пътя между Бобешино и Срешнево.

Двуметрова торта и награда от 6 бона на Празника на черешата в Кюстендил

Двуметрова торта от череши и награда от 6 хил. лв. са сред атракциите в тазгодишното издание на Празника на черешата в Кюстендил. Единствената по рода си проява, посветена на сладкия плод, се провежда за 11 година, а организатори са Община Кюстендил и Института по земеделие. „И този път в рамките на три дни – от 22 до 24 юни ще се радваме на един уникален празник, който ще събере стотици гости от страната и чужбина.

Припомниха делото на отец Паисий в единствения храм на негово име

Света литургия бе отслужена в единствения храм на името на свети преподобни Паисий Хилендарски в старозагорския квартал „Зора“. Десетки богомолци се поклониха пред иконата на монаха, написал „История славяноболгарская“ и изрекъл думите : О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?...” през вече далечната 1762 година.