Снимки

Добруджа е на прага на гражданско неподчинение заради мераците на една компания да дупчи най-плодородния чернозем и да вади газ. Според компанията газът щял бил да бъде природен и да помага на България да задоволява нуждите си. Според добруджанци обаче целта е да се отрови земята и водата, а в резултат на това Добруджа да се обезлюди и да изчезне.

Инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ” АД е върху площ от 219 дка в землищата на 18 села на община Генерал Тошево, да изгради 8 площадки с 41 сондажа за добив на газ, с дълбочина на сондите от 1080 до 2 700 м. „На всичкото Русгеоком” иска концесия върху терена за срок от 35 години. Достатъчни, за да се съсипе най-плодородната българска земя.

Пита се още кой е дал разрешение за проучване в разломен район, който е близо до Вранча, както и до разтърсваните от земетресения нос Калиакра и Шабла? Основните страхове на хората са, че производството на газ в землището на 18 села ще замърси питейната вода и почвата, ще доведе до мащабни замърсявания и на полята, и на подземните води, и на крайбрежието. Хората се страхуват, че цената на най-добрата зърнена реколта у нас – тази в Житницата на България, от пшеница, царевица, маслодайните рапица и лавандула, ще се срине. Страхуват се да не падне цената и на земята им, на рентите, на имотите. Както и да не избягат туристите от Добруджанското море.

А най-много хората се страхуват за живота на децата и на внуците си, ако водата и почвата бъдат отровени. Защо добруджанци не вярват на „Русгеоком”, че ще се добива конвенционален газ с безопасна технология и че няма никакъв риск за екологията и бита в региона? Защото самите експерти от „Русгеоком” не успяха да представят нито едно убедително доказателство.

Коя е фирма „Русгеоком БГ”АД? Според протестиращите тя е куха фирма. Капиталът й е 14 млн. лева, а изпълнителният директор Христо Станев обяви публично, че досега са инвестирани за проучването в Рогозина 47 млн.лева. Откъде са тези пари? Мирише на гнило, защото на всичкото отгоре, едноличен собственик на капитала на „Русгеоком” е фирмата на скандалния газов барон Сашо Дончев „Ди Ди Мениджмънт”.

Още повече, че от „Русгеоком” не можаха да отговорят кой ще следи опасните вещества в процеса и дозирането им, както и какво ще е качеството на питейната вода в района по време на концесията. А още по-малко има смислен отговор на въпроса защо след като е забранено да се прониква през водоносния хоризонт, се дълбае на 5 000 метра и какво се търси там. След като конвенционалните находища на газ и нефт в миналото са се разработвали на дълбочина от 200 до 350 метра. Няма и отговор на въпроса и как ще се възстанови хумусния слой на почвата, след приключване на инвестицията.

От Инициативния комитет срещу добива на газ в Генерал Тошево са изчислили, че количествата, разписани в доклада на „Русгеоком БГ“ като очакван добив, са пренебрежимо малки – около 2% от потреблението у нас. Но последствията от този добив могат да нанесат огромни вреди на природата.

„България няма нужда от вашия газ! Отивайте си!, призоваха протестиращите и дадоха на „Русгеоком” ултиматум до 3 ноември да оттегли намерението си за добив на газ в Добруджа. „В противен случай ви чака народен съд”, заплашиха добруджанци. Няма съмнение, че ще изпълнят заканата си, ако така нареченият „инвеститор“ не се вразуми. Защото става дума за най-ценното им богатство - орницата на България!


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.