Снимки

Газовият барон Сашо Дончев е извадил торбата с компроматите, защото се е пробвал да накара главния прокурор Сотир Цацаров да осъществи натиск над прокурори по газови разследвания, но обвинител №1 е порязал мераците му. Заради това, както и заради предстоящи действия на прокуратурата по енергийни дела Дончев и аверите му от олигархичния кръг „Капитал“ се пробваха да спретнат пореден пуч срещу Цацаров, като му направиха активно мероприятие с компроматни записи, подети от фабриката за фалшиви новини на енергийния бос Иво Прокопиев. Опитът за преврат бе проведен в няколко действия и стартира с клипче, заснето на маса, в което газовият барон нахилено разказва, че му бил оказван натиск от главния прокурор, защото поведението на неговите медии „Би Ай телевизия“, вестник „Сега“ и партията му „Да(й), България“ било неприемливо. Малко след като видеото се завъртя в мрежите, то се озова като топновина в основните медии от машината за компромати на Прокопиев. Ден по-късно сламеният лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов даде пресконференция, на която потвърди, че с менторите си от кръга на „Агнешките главички“ пробват нов пуч срещу главния прокурор, след като предишният им опит за овладяване на държавното обвинение през зимата на 2015 година не успя.

Самият Цацаров излезе с официално изявление, разпространено от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура, в което определя като неверни и спекулативни твърденията на Дончев. „Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени“, се посочва в изявлението на Цацаров и допълва, че е приел среща с газовия барон като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. „По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана“, пише още в изявлението на Цацаров. Главният прокурор посочва още, че всеки подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим. Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес.

„Главният прокурор изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия“, се посочва още в позицията на главния прокурор.

Известен факт е, че към момента заради далавери с продажбата на остатъчния пакет акции на ЕВН с обвинения се сдобиха друг основен бос от кръга на агнешките главички Иво Прокопиев, както и бившите министри и близки авери на „капиталци“ - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. На мушката на държавното обвинение е и спряганият за финансов двигател на партийните проекти на олигархията – забегналият зад граница банкер Цветан Василев. Освен това в прокуратурата тече проверка и за фалшивите подписи на сламения лидер на „Да(й), България“ и провален министър Христо Иванов. Всички тези висящи производства сериозно притесняват олигархичната групичка и затова отколешна тяхна мечта е да завладеят държавното обвинение и така да се гарантират съдебни индулгенции на закъсалите с Темида босове.

За да осъществи поръчката на менторите си олигарси, Иванов, известен като Пинокио, даде днес специална пресконференция, на която се пробва да раздуха изфабрикувания скандал и дори си призна, че целта на мероприятието е отстраняването на обвинител №1 от поста му.

„Временно оттегляне на Цацаров искахме, когато стартира скандалът „Двете каки“, и не го получихме. Сега всички заедно трябва да го накараме този един човек да си подаде оставката“, заяви Иванов, като така за пръв път публично призна, че стои зад опит за пуч срещу главния прокурор от зимата на 2015 година, тогава фабриката за фалшиви новини на олигархията публикува анонимно писмо от еврочиновника на грантаджийска каишка Юри Тавание, в което се твърдеше, че Брюксел настоява за отстраняването на Цацаров. Докато Иванов размахваше писмото във ВСС, обаче пристигна официално опровержение от ЕК на фалшификата и Пинокио се пробва да замаже гафа, като заяви, че няма нищо общо с измамата и не бил участвал в пучове. Днес обаче сам си призна пред медиите, че премахването на Цацаров е стара амбиция на кръга „Капитал“.

На смехотворната пресконференция, проведена в лъскавия офис на грантаджийската партия, обаче Иванов буквално избяга от журналистическите въпроси за задкулисните му връзки със скандалния шеф на Върховния касационен съд – Лозан Панов, и идеята на "Агнешките главички" да го издигнат за президент, както стана ясно от изтеклите стенограми по аферата „АРГОгейт“. Иванов даде пресконференция в лъскавия офис на "Да(й), България", на която обаче се оплете в отговорите на питанията за отношенията му с олигархичните кръгове, част от които са Иво Прокопиев и Сашо Дончев. Иванов се опита да неглижира самите стенограми и тяхното съдържание, като ги определи като „записки от един свободен частен разговор“. Той обясни, че това не било стенограма и именно затова не може да се ползва за директни цитати. „Аз като гражданин съм се срещал с широка група влиятелни хора и съм обсъждал политическата ситуация в България.“, отговори той лаконично за разговорите си с олигарха Иво Прокопиев. Той не отрече познанството си с него и че в „различни формати е поддържал диалог с него“.

 

Никола Филчев: Чужда страна поиска ареста му

Чужда страна е поискала от България да задържи Сашо Дончев, но документите не са били оформени по съответния законов ред и затова им е било отказано. Това заяви в интервю пред Блиц бившият главен прокурор Никола Филчев. По негово време офисите на „Овергаз“ бяха обискирани заради следствена поръчка на Украинската генерална прокуратура за изземване на определени писмени доказателства. Заради течащо разследване по два договора на "Овергаз" с "Нефтегаз УкраинЫ" Дончев дори е давал показания в следствието. По данни на МВР, огласени тогава публично, разследването било за измама при трансфер на газ на украинска територия в размер на 30 млн. долара.

Филчев отказа да коментира опитите за преврат срещу Сотир Цацаров, които Дончев и кръгът „Капитал“ прокарват през сламения лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов.

„Моля ви, не занимавайте обществото, нито пък мене с това недоразумение. Попитайте хората, които се трудят от сутрин до вечер за хляба си, дали някой се интересува от Христо Иванов и партийните му съратници – безработни, но жадни за власт и пари подозрителни елементи. Самият Иванов какво работи, с какво се прехранва ? Получава помощи от някакви международни организации, за да злослови за този и онзи. Медиите казват, че толкова е изгладнял, че за пари е готов да оклевети и себе си дори“, заяви Филчев. Той е категоричен, че досега работата на Цацаров е получила неведнъж висока оценка от редица български и европейски институции и подобни опити за метежи няма как да бъдат успешни.
 

Има сигнал, че топи България пред ЕК

Сигнал до премиера, шефа на НС, министъра на външните работи, ДАНС и главния прокурор уличава газовия барон Сашо Дончев в нелоялна конкуренция и опит за топене на България пред Брюксел. Това става ясно от документи, публикувани от агенция БГНЕС.

Документът е изпратен на адресатите си на 16 януари 2017 г. В подадения до държавните институции сигнал се казва, че в ЕК срещу "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД е образувано дело за злоупотреба с господстващо положение по искане именно на Дончев. Газовият барон се жали пред Европа, че му е отказан достъп до ПГХ "Чирен" и иска на страната ни да бъде наложена глоба в размер около 200 млн. евро."

Според подателите на сигнала би могло да се направи извод, че „с действията си Сашо Дончев създава условия за умишлено разстройване функциите на единственото лицензирано дружество за обществена доставка на природен газ - "Булгартрансгаз" ЕАД, дейността на независимия преносен газов оператор - "Булгартрансгаз" ЕАД, както и на отделни стопански предприятия и защитени потребители на природен газ." По този начин изпълнителният директор на "Овергаз Инк" АД умишлено цели да създаде затруднения на изпълнителната власт и в частност на Министерство на енергетиката - изпълнител на правителствената програма в областта на природния газ и принципал на "Български енергиен холдинг" ЕАД, собственик на двете дружества."

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ

С устен изпит по журналистика, събеседване за специалност „Изобразително изкуство“, музикален инструмент или пеене, физика и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.