Задължителна предучилищна подготовка за децата от 4 – годишна възраст. Това предвижда Планът за 2018-2020 година за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, публикуван на сайта на МОН за обществено обсъждане. Предучилищното образование за хлапетата на 4 години беше заложено и в проекта на Закона за предучилищно и училищно образование, но заради общественото недоволство, в крайна сметка отпадна от документа. Сега обаче това предложение отново се поставя на дневен ред. В Стратегията е заложено задължителната детска градина за 4- годишните да се въведе до 2020 година и да обхване 90% от децата. Документът предвижда и вече съществуващи мерки като помощи за първокласници по Закона за семейни помощи за деца, безплатни учебници и занималня за учениците до 7 клас и др. С цел намаляване на стереотипи и дискриминационни нагласа спрямо различните етнически групи е заложено съвместна работа в тази посока с родители, учители и други педагогически специалисти. Предвидени са и дейности за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците от етническите малцинства, както и мерки за продължаването на обучението на ромчетата в гимназиален етап. Също така планът включва и провеждане на обучения с подрастващите и техните родители за предпазване от ранна бременност, разясняване за рисковете от нея като риска от раждане на деца с вродени аномалии и наследствени болести. Предвидени са и политики за компенсиране на преждевременно напусналите ученици. Сред тях са курсове за ограмотяване на лица над 16 години, както и реинтегриране в образователната система на младежи до 18 г., отпаднали от училище. Както „Монитор“ вече писа общият дял отпаднали ученици в страната е 13,8%. В големите градове тази тенденция е много слабо изразена - само 2,8% от децата напускат преждевременно класните стаи. Почти една трета (30,3%) от учениците в селските райони, обаче напускат класните стаи преждевременно. Напишете съобщение...

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

11 – годишна отказва да посочи кой я е заразил със сифилис

„Стремително пада възрастта на болните от сифилис, само преди два месеца повече от случайно гинеколог установи, че има 11 – годишна пациентка с  характерните симптоми на заболяването и ни я изпрати за допълнителен преглед и лечение“, съобщи завеждащата отделението по кожни болести при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен д-р Мая Миланова.

Уволнен шофьор окрадe резервни части от депо

Уволнен за несправяне с работата шофьор е бил задържан за кражба на резервни части от тролейбусното депо в Стара Загора. Сигналът за липсващи над 160 графитни вложки от 7 тролейбусни коли е бил подаден във Второ РУ „Полиция“ на 18 ноември, в хода на проверката броят на задигнатите части достигнал около 260.