Снимки

Близо 1 400 000 мигранти са дошли в ЕС, сочат официалните данни на Евростат. Оказва се обаче, че сирийците сред тях са само една трета - 425 880, при положение че в общественото пространство именно те са вадени на преден план при дебатите за прием на бежанци от различните страни - членки на ЕС. 226 410 от мигрантите в рамките на съюза са афганистанци, 159 425 - иракчани, следват Нигерия, Пакистан, Сомалия и Ирак. Вълната, заляла Стария континент, от години предизвиква все по-ожесточени спорове на всички нива. От една страна Брюксел в лицето на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини настоява, че Европа има нужда от мигранти за своята икономика. В същото време все по-силни стават опасенията - изказвани публично от месеци от унгарския премиер Виктор Орбан, че вълната целенасочено оказва културен натиск върху обществата в съюза, който може да заличи националните идентичности. Както и че притиска материално страните членки – финансов натиск, който може да се окаже непосилен за тях. „Монитор“ събра данни в коя страна какви разходи има за хората, получили хуманитарен статут на територията й, както и къде колко бежанци има.

Най-привлекателна за бежанците е Германия,

където получават по 359 евро на месец на възрастен член от семейството. За дете се полагат по 269 евро месечно - от тях 216 евро са за храна и дрехи и още 143 евро джобни пари. За сравнение – така например получаващите Hartz-IV (хората в Германия, които са останали без работа повече от една година) взимат по 399 евро на месец за храна, дрехи, обществен транспорт и джобни пари. При положение че разходите за наем, за отопление, за вода, за здравна осигуровка (която покрива почти изцяло разходите за стоматолог и лекарства) се поемат от социалната служба на Германия. Преди да получат статут на бежанец или при т.нар. първоначален прием в Германия на тях им се осигуряват безплатен подслон, храна и дрехи, като възрастните получават 143 евро месечно, а децата – 85 евро като джобни пари. В Германия регистрираните бежанци са между 600 и 800 хиляди. Трудно е да каже обаче колко е техният реален брой, тъй като има много нелегално пребиваващи.

 

Друга е картината във Великобритания, където помощите за бежанци бяха 36 паунда седмично, което съответства на 210 евро месечно, но правителството заяви, че социалните

плащания за мигранти ще бъдат намалени и дори ликвидирани

Достатъчно щедра към мигрантите в същото време е Франция, където по 300-340 евро получават и онези, които чакат да получат статут на бежанци. През това време мигрантите живеят в хотел и могат да разчитат на безплатни медицински услуги. След като получи статут на бежанец, всеки получава и право на работа, използва всички придобивки на социално слабите като безплатен градски транспорт и безплатно образование за децата.

В Швеция, където има най-много бежанци на глава от населението (8,4% при средно ниво за Европа от 1,2%), кандидатите за статут получават от 60 до 225 евро. Разликата се обяснява с това, че бежанците могат да бъдат настанени в общежитие или в избрано от тях жилище. И ако в първия случай живеят безплатно и сумата е по-малка, то във втория случай държавата плаща част от наема. Освен това шведите предоставят на „своите“ бежанци храна и безплатни езикови курсове.

В началото на бежанската криза парите, предвидени за бежанци,

в Дания бяха по 1450 евро на човек месечно

като върху тях имаше 44% данък. От септември 2015 г. те станаха 800 евро (или 450 евро бруто). Онези, които издържат езиковия тест по датски, получават 200 евро допълнително, жилището е безплатно.

Във Финландия първоначално бежанците получават безплатна храна и подслон, като към това има 92,62 евро месечно за облекло и хигиенни аксесоари. След 6 месеца могат да подадат молба за разрешително за работа.

В Белгия месечната сума за бежанците е по 220 евро на човек от семейството. При първоначалния прием в Белгия те се радват на безплатен подслон, храна и дрехи, джобни пари от 29,60 евро месечно. След като получат статут на бежанец, страната им дава 276 евро месечно допълнително – за наем.

В Италия мигрантите получават по 35 евро дневно за наем и други нужди плюс по 2,5 евро за джобни пари, както и безплатни езикови уроци. След като получат статут на бежанец, италианската държава спира плащанията към тях, но за сметка на това имат право на работа.

В Холандия те получават подслон без храна: 2-ма души – 89 евро седмично, 4-ма души – 33 евро за възрастен и 26 евро за дете под 18 години, за дрехи – 12,95 евро на седмица.

В Австрия те получават за общежитие 50 евро месечно и по 5 евро за храна дневно. Ако решат да не живеят в общежитие, тогава държавата им плаща по 120 евро месечно на човек, а за цяло семейство - по 240 евро месечно. Отделно за храна те получават месечно по 210 евро за възрастен и 100 евро за дете. Освен това Австрия плаща150 евро на година за дрехи и 200 евро на година за обувки.

В Унгария за периода 2015 - 2016 г.

18 000 са подали молби за убежище, но само 76 са удовлетворени

За същия период през страната са преминали 400 000 души. Будапеща предлага ЕС да приеме силно ограничителни мерки за мигрантите, които не са получили официален статут на бежанци. В Испания те получават по 51 евро на ден, а в Полша – 16 евро.

Не особено привлекателна за мигрантите е Гърция, където държавата не дава нищо освен жилище и храна (купони за 60 евро месечно). Все пак има някои категории мигранти – възрастни хора, инвалиди, жени с деца, които при добър късмет може и да получат помощи, но всичко е индивидуално и става с молба, като се разглежда всеки отделен случай.

В Румъния претендентите за статут на бежанци мигранти взимат по 67 евроцента на ден за храна, 40 цента за жилище и още 1,35 евро за други разходи – общо 72 евро месечно.

ЕС също така предоставя хуманитарна помощ на бежанци и мигранти от държави извън ЕС като Турция, Ливан, Йордания и Ирак. В Турция са приети най-много бежанци - общо около 3 милиона, от които 2,5 милиона са сирийци. За да се подпомогнат бежанците в Турция, между 2016 и 2018 г. ЕС и неговите държави членки ще предоставят 6 милиарда евро чрез специален механизъм.

У нас издръжката на бежанец, преди да получи статут, коства на държавата около 1100 лева. След като вземе документи, той има право на помощи, както и да се хване на работа. Към края на миналата година обаче според данни на Агенцията за бежанците само 60 мигранти се бяха трудоустроили в рамките на периода от началото на 2016 г. Осем от тях се бяха обърнали за помощ към бюрата по труда.

В САЩ вече не ги приемат

 

38 901 бежанци мюсюлмани са влезли през последната фискална 2016 г. в САЩ, признаха от центъра за бежанците към американския Държавен департамент, съобщават от изследователския център „Пю” (Pew Research Center). Това е почти половината от всички бежанци, които са влезли в страната през годината, отбелязват от центъра. Сухите цифри са - 46% от 85 000 бежанци са мюсюлмани. Това е първото подобно огласяване от 2002 г. насам. Почти същият брой са християните – 37 521, което е 44% от всички бежанци.

 

Документите на хората, които искат да влязат в САЩ като бежанци, се обработват извън САЩ. На тях им се задават много въпроси, включително за тяхната религиозна принадлежност. Когато заявленията им са одобрени, бежанците пристигат в САЩ и са настанявани във временни центрове, поддържани от неправителствени организации. Бежанците се различават от хората, които търсят убежище, защото вторите вече са пристигнали в САЩ и тогава искат убежище. Бежанците всъщност представляват малък процент - около една десета от всички около милион имигранти, които всяка година пристигат в САЩ, отбелязват от центъра „Пю”. Тъй като правителството на САЩ не проследява каква е религията на имигрантите, не е ясно каква част от тях са християни или мюсюлмани. През 2016 г. две са основните страни, от които пристигат бежанци – това са Сирия (12 486) и Сомалия (9012). Останалите са от Ирак (7853), Мианмар (3145), Афганистан (2664) и други страни (3741). В момента, в който бежанците пристигнат в САЩ, получават 1000 долара, осигурява им се курс по английски език и професионално обучение.

Според данни на „Вашингтон пост”, цитиращ конференцията на щатските законодатели, разходите на Офиса на бежанците за финансовата 2016 г. са били $1,56 милиарда, което е с $587 милиона повече от преди десетилетие. Президентът Доналд Тръмп издаде указ за забрана на влизането в САЩ на жители от седем мюсюлмански държави, които според него са потенциална опасност за сигурността.

В Канада получават повече от пенсионерите

 

"За тези, които бягат от преследване, терор и война, вие сте добре дошли, независимо от вярата си, в многообразието е нашата сила. Добре дошли в Канада", написа в Twitter канадският премиер Джъстин Трюдо в края на януари. Коментатори припомниха тезата, че Канада е на път да стане първата постнационална държава. Властите и през 2017 г. са готови да посрещнат 40 000 бежанци, при приети 39 671 през 2016 г. От тях 25 000 са сирийци. Канада ще предоставя временно жителство на граждани от седемте мюсюлмански страни, които са принудени да останат в страната заради указа на Тръмп, ограничаващ достъпа им в САЩ. Канада има правителствена програма за подпомагане на бежанците. Бежанците в страната получават здравна помощ, първоначални пари, с които да могат да се установят, за да живеят там, временно жилище и помощ при намиране на постоянно жилище, пари за мебелировка. Съществува програма за даване на заеми, от която някои бежанци могат да се ползват. По-интересно е обаче, че има и програма за частно подпомагане на новодошлите, в която може да участват канадските граждани чрез пари, предлагане на дом, дрехи, храна и емоционална подкрепа. Един от начините е т.нар. Група от петима, в която петима канадци или резиденти с постоянно жителство на възраст над 18 години могат да приемат бежанци в своята общност. Това обаче е само в случай че чужденецът вече е получил бежански статут.

 

В началото на миналата година канадското издание niagarabuzz. cи зададе въпроса дали бежанците не получават повече пари от пенсионерите и изнесе следните факти, публикувани в имейл, който се разпространявал из страната от неизвестен автор. Според данните там Отава предоставяла месечна помощ от $1890, като още $580 били социална помощ, което общо прави $2470 месечно и се равнява на годишен доход от $29 000 – повече от парите на пенсионер, който взима по $1012 месечно пенсия. Правителството обаче отговори, че на бежанец Отава дава около $2065 еднократно, за да покрие най-належащите си нужди, а месечно получава около $768, но тази сума варира при различните случаи. Цифрите са в канадски долари.

1800 се надяват на убежище в Австралия

 

 

 

САЩ и Австралия бяха близо до подписване на споразумение, според което САЩ трябваше да приемат стотици кандидати за убежище, които Австралия държи в лагери на острови в Тихия океан. Но подобно споразумение беше подготвяно от администрацията на вече бившия президент Барак Обама. Доналд Тръмп, който е за строг мораториум върху приемането на имигранти мюсюлмани в САЩ, вече даде да се разбере, че ще се противопостави на такова споразумение. Понастоящем в центрове за настаняване, създадени от Австралия на остров Манус (Папуа-Нова Гвинея) и островната държава Науру, се намират около 1800 бежанци, надяващи се да получат убежище в Австралия. Те са били прехванати по море от кораби на австралийските военноморски сили.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

100 000 протестираха в Лондон за 2 г. от референдума за Брекзит

Около 100 000 души излязоха днес по улиците на Лондон, за да протестират срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз, точно две години след шокиращия резултат от референдума за Брекзит, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето (СНИМКИ)

Корабът "Лайфлайн", заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни води дипломатическо решение и провизии за намиращите се на борда му около 230 мигранти, съобщи наелата го германска неправителствена организация "Лайфлайн", цитирана от АФП. Рим изключи възможността да позволи на кораба да влезе в италианско пристанище и заяви, че иска да провери дали националността на кораба съответства на холандската му регистрация.