Снимки

Висшият съдебен съвет ще изслуша и прегласува кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Това решиха кадровиците на Темида на пленума на ВСС, на който бе обсъден указът на президента Румен Радев, с който той върна назначението на Чолаков за поста.
Решението, че съдебният съвет продължи старата процедура беше взето със 17 на 3 гласа. Веднага след това кръгът около скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов запали спор от кой етап на процедурата трябва да се довърши избора на шеф на ВАС - дали да бъде изслушан само той и да се гласува за него, или трябва да бъдат изслушани и двамата кандидати - Чолаков и Соня Янкулова.
Председателят на ВАС Георги Колев изрази становище, че трябва да проведе единствено гласуване за кандидатурата на Чолаков. Главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че процедурата за избор се състои от три етапа - изслушване на кандидатите, гласуване и избиране и предлагане на президента за издаване на указ за назначаване на одобрения кандидат. Според Цацаров съветът е на етап три, защото държавният глава не подписа указ за назначаването на Чолаков за председател на ВАС. 
Същевременно обаче се оказа, че самият Чолаков е изпратил писмо до съвета, в което изразява готовност отново да се яви пред ВСС, за да изложи вижданията си и да отговори на въпроси. Така единодушно ВСС реши да покани Чолаков на изслушване. В залата се чуха гласове да се насрочи извънредно заседание за неговото изслушване, но главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма никаква нужда от извънредни такива и предложи това да бъде първа точка в дневния ред за следващото заседание в четвъртък. Само Георги Колев бе против предложението на главния прокурор.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.