Снимки

Масово недоволство предизвика заразата нодулрен дерматит в Босилеградско през последните дни. От една страна недоволстват стопаните, които останаха без крави и средства за препитание, и от друга пчеларите. „На територията на Босилеградска община преди няколко дни бе проведено запрашване срещу инсекти, които са преносители на болестта, но това пък доведе до отравяне и задушаване на пчелите и нови вреди за пчеларите“, коментираха от Културно-информационният център в Западните покрайнини.

Ветеринарното управление към Министерството на земеделието в Сърбия, започна ваксиниране на говедата от болестта нодуларен дерматит в Босилеград и в Пчинска и Ябланишка управителни области в Южна Сърбия. За целта се използват 50 000 хомологени ваксини дарение от Европейския съюз.

Животновъдите и ветеринарите се надяват, че това може да спре разпространението на болестта, която е обхванала 19 от общо 36 босилеградски села и продължава да се разпространява.

Досега са унищожени 200 от регистрираните 1 600 говеда в Босилеградска община, а в някои села до границата с България оборите са почти празни. Пострадалите стопани се обезщетяват, но вредата от загубените ползи и необходимото време за възстановяване на говедовъдството може да продължи и до няколко години. Болестта все още не е овладяна и има сериозна опасност да бъдат унищожени всички говеда в общината. Болестта е захванала и общините Сурдулица, Търговище, Буяновац, Враня и Медведжа.

„Това ще нанесе сериозен удар върху поминъка на и без това бедните селскостопански производители, които се препитават с по няколко крави. Те недоволстват срещу държавата, защото въпреки че на всички е било известно, че болестта се разпространява откъм Турция, България и Македония, говедата превантивно не са ваксинирани“, заяви председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

55 289 седмокласници писаха за хайдути и магаре (ОТГОВОРИТЕ)

55 289 седмокласници трябваше да се справят със задачата да напипат подробен преразказ от името на неутрален разказвач из текста „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич. Резултатите трябва да станат известни до 6 юни.