Снимки

Бонусите в „Пирогов”, които се изпащат като допълнително материално стимулиране, са орязани заради дългове, които са в размер на 15,5 млн. лева. Това стана ясно от изказване на директора на спешната болница проф. Асен Балтов пред bTV днес по повод назряващите протести там.

Затова се постарахме да не увеличаваме разходите. Успяхме да погасяваме по 150 000 лв. допълнително към доставчиците през последните два месеца и да заделим по 100 000 лв. за материални активи, които да ни помогнат да работим по-добре, каза проф. Балтов.

Той изчисли, че през 2016 година загубите на болницата от лечението на здравнонеосигурени лица са в размер на 251 000 лв., а от началото на тази 70 000 лева. Проф. Балтов посочи, че от лечението на такива хора „Пирогов“ е най-засегната, защото не връща пациенти. Други 400 000 лв. била глътната системата за чекиране с пръстов отпечатък, въведена от бившия здравен министър Петър Москов.

На въпрос дали проблемът с дълговете е бил укриван проф. Балтов отговори, че той не е бил казван.

Тези пари се трупат от доставки на медикаменти, консумативи, които постепенно се увеличават, и по някакъв начин не успяваме да ги компенсираме, каза той и заяви, че „Пирогов“ като изключително „тежка“ болница – в нея работят над 2000 души персонал, като тя е длъжна да подсигури 24-часови дежурства на 24 кабинета, което също изисква допълнителни кадри. Той обаче е на мнение, че е нужна оптимизация в работата й и съобщи, че когато е поел управлението й, работещите са били над 2500, а в момента са 2170.

Оптимизация означава преразпределение, така че всички да са активно заети в лечебния процес и да позволим на всички хора да се развиват и да правят по-добра медицина, категоричен бе той. По думите му няма възможност за разгръщане на потенциала на всички работещи, което е свързано и с клиничните пътеки и с налаганите лимити на болниците.

Бунтове и протести в „Пирогов“ няма. Допълнителните материални възнаграждения в болницата обаче са намалени поради сериозни дисбаланси в раздаването им, каза още проф. Балтов. Той обясни, че до момента работещите в реанимационните клиники са получавали 18% като допълнителен материален стимул.

За 2016 година персоналът на реанимационните структури в „Пирогов“, общо 240 души, е получил общо 960 000 лв. ДМС. Останалите 2000 човека в болницата са получили общо 1,4 млн. лева.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

780 бездомници бродят по улиците на страната

Повече от 780 бездомници кръстосват улиците на страната ни, 500 от тях са в столицата. Целогодишно в София работят 3 центъра за временно настаняване, като общият им капацитет е 510 души. Това показа проверка на „Монитор“.

По 250 лева помощ за първолк и тази година

250 лева еднократната помощ за ученици ще бъдат отпуснали на ученици записани в първи клас за учебната 2018/2019 г. Това предвижда проект на постановление на социалното министерство.

Медици от Ловеч пак блокираха пътя София-Варна

Медици от болницата в Ловеч блокираха отново движението по пътя София – Варна. Те са спрели достъпа в района на пътен възел Абланица в знак на протест срещу лошото финансово състояние на здравното заведение и неясното му бъдеще, предаде БНР.