884 бащи бавят бебета, докато майките работят

884 бащи бавят бебета, докато майките работят

884 бащи са избрали да поемат грижите за бебетата си, за да могат съпругите им да се върнат на работа. Това показват данни на Националния осигурителен институт за първото полугодие на 2018г.

Татковците, които са поели опека над децата между 6 и 24-месечна възраст са намалели с 613 спрямо 2017г. Статистиката показва, че делът на тези, които остават в къщи до навършване на 2-годишна възраст на детето е по-голям (74%), отколкото на тези, които излизат в бащинство за 410 дена. Най-често софиянци се решават да сменят офиса с памперси, следвани от пловдивчани и старозагорци. Във Враца, Монтана, Сливен и Добрич пък нито един баща не е избрал тази опция.

През първите 6 месеца

татковците получават

90% от размера на заплата,

на която се осигуряват. През останалите 12 месеца сумата е фиксирана - 380 лв. Данните на НОИ показват, че обезщетението, което получават мъжете, излезли в бащинство, е почти двойно по-високо от това на жените. Средната компенсация, която са взимали бащите през първото полугодие на 2018г. е 936.33 лв. За сравнение – при дамите е било 550,83 лв., или с 385.50 лв. по-малко. През миналата година разликата между сумата, която са получавали двата пола пък е била със 103.99 лв. по-малка.

Оказва се, че най-често мъжете оставят професионалните си задължения, за да заменят съпругата си, когато тя заема ръководна позиция. Практиката да поемат грижите за бебето била по-широко разпространена в Германия, отколкото в България, обясни пред „Монитор“ председателят на Българската аутсорсинг асоциация Ивайло Славов. Според него причините били културни и икономически. Освен това

в аутсорсинг индустрията

у нас заплатите били по-високи

от средната за страната. Това давало допълнителна сигурност на жените, който работят там. „Ако на Запад процентът на жените в сектора е около 15%, то при нас е 36%“, сравни Славов. Именно заради високите заплати ИТ специалистите не искали да поемат грижата за децата, пък обясни Мартин Кулов, който е председател на Асоциацията на софтуерните инженери. Причината е, че месечната им ставка била в пъти по-голяма от максималния осигурителен праг, на чиято база се определя и бащинството, ако възнаграждението е над 2600 лв. Освен това мъжете предпочитали да не причиняват загуби на фирмите си в следствие на отсъствието им. Само тези, които работели от вкъщи успявали да съчетаят работата с бащинството, обясни Кулов. 10 424 души пък са се възползвали от възможността да излязат в 15-дневен отпуск при раждане на наследник.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.