Снимки

- Г-н Велев, преди няколко дни асоциацията ви излезе с декларация против зеления рекет? Кое ви провокира?

- Знаете, че асоциацията на българските работодатели ежегодно обявява приоритетите си. Миналата година също заявихме „Не на зеления рекет“. Искаме постигане на баланс за икономическо развитие, както и опазване на околната среда. Това са важни приоритети за нас. Кое ни провокира? Това, че всекидневно ставаме свидетели на системни прояви за изнудване на инвеститори с цел отказването им от дадени проекти или плащане на откуп от определени организации.

- Какво точно имате предвид?

- Имам предвид, че се искат пари, за да не се обжалва конкретен проект. Това, изглежда, мотивира инвеститорите да се поддават на този рекет и да не допускат конкурентен проект. Затова ние искаме да има повече прозрачност. Всъщност у нас трима души претендират, че говорят от името на всички еколози. Познавам много хора, които са природозащитници, и те не искат някой да взема думата вместо тях. Важно е да знаем кой какъв е, чии интереси представлява, от кого са упълномощени, както има информация за всяка една работодателска организация,

- Какво може да се направи тогава, как да се осветлят тези организации?

- По нормативен ред да се въведе изискване за доказване на представителност, както има такава и при организациите на работодателите. Знаете, че има т.нар. Граждански парламент и Икономически и социален съвет. В него има три групи - работодатели, синдикати и граждански сдружения. Там са включени представители на пенсионерски, женски организации, хора с увреждания, на потребители. Би следвало там да се появят и организации за опазване на околната среда. Те пък трябва да определят свои представители.

- Опорочи ли се наистина зелената идея и как ще коментирате протестите, особено за Пирин, в началото на председателството?

- Тези протести се политизираха и не убеждават в чистотата на исканията си. Те целят да се стопира развитието на туризма, на електрифицирания транспорт, на изграждането на лифт, ограничава се достъпът на хората до планината и това буди основателни съмнения в чистота на помислите. Трябва да има прозрачност кои са инвеститорите, екоорганизациите. Ако едните са регистрирани в офшорни зони, то тогава трябва да видим дали екоорганизациите не получават финансиране от фондации, регистрирани в офшорни зони с неясни спонсори. Всеки има право на мнение, на протест, но нека е ясно дали има конфликт на интереси, кой стои зад него, кой го финансира. Има и такива, да ги нарека, „зелени фундаменталисти“, които поставят природата над всичко, дори над човека. Това трудно можем да го приемем за нормален подход. По-скоро в случая става дума за екоброкери, които вземат пари, за да осуетят даден инвестиционен проект. Разбира се, че има и искрени хора, които вярват, че правят добро, но всъщност те са манипулирани.

- Другата голяма тема е тази за тока. Кажете какво е окончателното ви решение - ще има ли все пак протест и кога?

- Утре имаме заседание в края на работния ден на АИКБ, на което ще вземем окончателно решение. Към днешна дата по-скоро ще има, просто трябва да уточним подробностите-коя ще е датата, маршрути и др. Причината е, че няма промяна в поведението на свободния пазар на електроенергия, в графиците на борсата, в нивата на предлагане. Енергията е скъп и специфичен продукт. Той не може да се съхранява, не може утре да продадеш днешната енергия. Когато остават непродадени количества, а НЕК непрекъснато обяснява, че има такива, те съответно не се и произвеждат. Когато се търси висока цена и тя не се постига, тогава си на загуба. За нас е неясно защо продължават с тези високи нива, които стават такива и за крайните клиенти. В такива случаи трябва да намалиш цената, защото общите разходи така или иначе са поети. Така че на каквато и цена да продадеш тази електроенергия, си е печалба. Този стремеж да се държат високи котировки ни кара да си мислим, че са продадени количества и са поети ангажименти, които не са публични. Затова искаме до сигнала си до КЗК да се разследва пазарното поведение на двете централи и търговците, с които те взаимодействат. Нека се провери дали има сключени анекси, които не са известни на обществото. Защото цената, на която продават двете централи, е с 22% по-ниска от цената на борсата. Така изкуствено се вдигна цената на еленергията, което рефлектира с вдигане на цената към крайните клиенти на свободния пазар с между 30 и 65%.

- Може ли в тази връзка да се очакват съкращения на служители, чуха се и такива прогнози?

- В предприятията е много вероятно. Много от тях не могат да принесат по-високата себестойност върху цената на крайния продукт, тъй като има борсови цени, които са световни. Така те ще трябва да търсят резерви чрез съкращаване на други разходи, защото не може да си дълго време на загуба. От там са и притесненията на хората, защото или една компания ще пренесе повишените разходи върху цената на продукта, или ще съкрати други разходи. Третият път е фалит. А другите разходи са най-често тези за труд.

- От какви кадри ще има нужда бизнесът тази година и още ли е на дневен ред въпросът с дефицита на квалифицирана работна ръка?

- Дефицитът на кадри се изостри през последните години поради неблагоприятните демографски тенденции, поради миграцията и ръста на икономиката, свързан с ръста на заетостта. На 100 пенсиониращи се само 63-ма влизат на пазара на труда. От това следва, че този дефицит се изостря и това не се отнася само за висококвалифицирани кадри- за всички сектори и кадри с всяка квалификация. Основният резерв е облекчаване на трудовата миграция, вносът на човешки ресурс от трети страни. Очакваме по-енергични усилия от страна на държавата за сключване на двустранни спогодби с Украйна, Молдова и Армения. Такива се подготвят, преговорите са в ход. Смятаме, че е добре да има такава и към Виетнам. От тяхна страна има интерес. Това са работници, които се справят добре и имаме опит с тях. Облекчаването на вноса на висококвалифицирани специалисти върви в посока на синята карта. От там обаче бързата писта е за IT специалистите. Ние искаме разширяване на обхвата от сектори и специалности.

 

Визитка:

 

Роден е на 1 април 1959 г.

Завършил е Техническия университет в София, специалност “Автоматика”
Бил е преподавател по “Управление на нестопански организации” в Университета за национално и световно стопанство
Последователно е бил изпълнителен директор на фондация “Еврика”, управляващ съдружник на “БИК Холд”, а от 1999 г. е изпълнителен директор на “Стара планина Холд” АД

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.