Снимки

Страната ни ще плати по 237 лв. за нощувката и закуската на всеки от ВИП-гостите, които ще се изсипят у нас по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това става ясно от съобщение на ресорното министерство, с което се уточнява, че победител в обществената поръчка за хотелското настаняване на ръководителите на делегациите е фирма „ВГ“ АД. Тя притежава 5-звездния хотел „Маринела“, който ще поеме всичките планирани 1808 нощувки. „Предложението на участника съответства на изискванията, посочени в техническата спецификация, а общата предложена цена за цялостно изпълнение на поръчката не надхвърля определения финансов ресурс“, посочват от министерството на Лиляна Павлова. Както „Монитор“ писа, в документацията към търга бе заложена прогнозна стойност с около 50 лв. повече – около 285 лв. на вечер със закуска. Свои оферти са изпратили и фирмите „ОССМО“ АД и „Аргус Травел Интернешънъл“ ЕООД. Втората била отстранена още в началото заради предоставени документи с невярно съдържание. След отварянето на ценовите оферти пък при предложението на „ОССМО“ АД били констатирани редица несъответствия.

Нови информационни табели за туристическите обекти в центъра на София ще бъдат поставени до края на ноември, стана ясно също така днес. Нововъведението е именно във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Табелите ще бъдат два вида – едните като стрелки, които ще указват посоката, а вторите ще показват обектите, като имената ще са на български и английски език.

Старите информационни табели ще бъдат премахнати. Схемата с местата, на които да бъдат поставени информационните елементи, бе представена от главния архитект на столицата Здравко Здравков пред транспортната комисия в общинския съвет. Общинарите единодушно приеха проекта на Здравков. „Схемата е първият етап на система от визуална комуникация, която ще помогне на гражданите и гостите на София да се ориентират бързо и пълноценно в града, за да се запознаят с нейните забележителности и история“, обясни Здравков.

Дизайнът на новите табели е възложен на комисия от Художествената академия.

Транспортната комисия пък одобри предложение на зам.-кмета Евгени Крусев ул. „Георг Вашингтон“ в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“ да стане пешеходна зона. Арх. Здравков пък представи доклад за удължаване на пешеходното пространство по бул. „Витоша“ - от ул. „Алабин“ до бул. „Ал. Стамболийски“. Той предлага отсечката да бъде освободена от автомобили, но градският транспорт да си върви. На следващите заседания на транспортната комисия се очаква архитектът да представи симулации на трафика в района. Той очаква проектът да бъде възложен за изпълнение до края на годината, след което да започне реализацията му.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравната ДАНС с нов шеф

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

ДС пак впрегна агент Хранова

Ченгета и протестъри устройват нов водевил под формата на протест в София. Слугите на Българския Мадоф Цветан Василев ще се опитат с всички сили да стегнат редиците пред Министерски съвет в понеделник. В основата на активното мероприятие е личното НПО на банкера беглец "Ние, гражданите", което се ръководи от ченгето от ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова.

Студентските общежития стават хотели

Между 14 и 18 лв. трябва да подготвят желаещите да пренощуват на общежитие в Студентски град, като сумата варира спрямо блока, в който са решили да се настанят. Ако гостите желаят да си гарантират, че ще бъдат сами в стаите, те трябва да платят всяко едно от леглата, намиращи се в помещението. Така те трябва да заплатят съответно между 28 и 36 лв. за двойна стая и от 42 до 54 лв. за тройна.