Снимки

Страната ни ще плати по 237 лв. за нощувката и закуската на всеки от ВИП-гостите, които ще се изсипят у нас по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това става ясно от съобщение на ресорното министерство, с което се уточнява, че победител в обществената поръчка за хотелското настаняване на ръководителите на делегациите е фирма „ВГ“ АД. Тя притежава 5-звездния хотел „Маринела“, който ще поеме всичките планирани 1808 нощувки. „Предложението на участника съответства на изискванията, посочени в техническата спецификация, а общата предложена цена за цялостно изпълнение на поръчката не надхвърля определения финансов ресурс“, посочват от министерството на Лиляна Павлова. Както „Монитор“ писа, в документацията към търга бе заложена прогнозна стойност с около 50 лв. повече – около 285 лв. на вечер със закуска. Свои оферти са изпратили и фирмите „ОССМО“ АД и „Аргус Травел Интернешънъл“ ЕООД. Втората била отстранена още в началото заради предоставени документи с невярно съдържание. След отварянето на ценовите оферти пък при предложението на „ОССМО“ АД били констатирани редица несъответствия.

Нови информационни табели за туристическите обекти в центъра на София ще бъдат поставени до края на ноември, стана ясно също така днес. Нововъведението е именно във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Табелите ще бъдат два вида – едните като стрелки, които ще указват посоката, а вторите ще показват обектите, като имената ще са на български и английски език.

Старите информационни табели ще бъдат премахнати. Схемата с местата, на които да бъдат поставени информационните елементи, бе представена от главния архитект на столицата Здравко Здравков пред транспортната комисия в общинския съвет. Общинарите единодушно приеха проекта на Здравков. „Схемата е първият етап на система от визуална комуникация, която ще помогне на гражданите и гостите на София да се ориентират бързо и пълноценно в града, за да се запознаят с нейните забележителности и история“, обясни Здравков.

Дизайнът на новите табели е възложен на комисия от Художествената академия.

Транспортната комисия пък одобри предложение на зам.-кмета Евгени Крусев ул. „Георг Вашингтон“ в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“ да стане пешеходна зона. Арх. Здравков пък представи доклад за удължаване на пешеходното пространство по бул. „Витоша“ - от ул. „Алабин“ до бул. „Ал. Стамболийски“. Той предлага отсечката да бъде освободена от автомобили, но градският транспорт да си върви. На следващите заседания на транспортната комисия се очаква архитектът да представи симулации на трафика в района. Той очаква проектът да бъде възложен за изпълнение до края на годината, след което да започне реализацията му.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Школска директорка черпи с торта с пенис за ЧРД

Училищна директорка цъфна на снимка с торта, украсена с огромен полов член, а ден по-късно изхвърча от работа. Скандалната фотография е запечатала паметен момент от пищно тържество, по случай 38-я рожден ден на директорката Красимира Стоянова-Иванова.

Слънчеви очила без UV-защита докарват перде

Слънчевите очила без UV -защита са твърде опасни, могат да провокират глаукома, популярна още като перде, предупредиха офталмолози.

Оказва се, че всеки четвърти чифт на пазара у нас не отговаря на изискванията. Фалшификатите се търгуват най-вече на сергии и малки магазинчета край плажовете на морето или при градските басейни, но могат да се намерят и в някои по-големи магазини.

Софиянци дишали по-чист въздух от миналата година

За първите три месеца на 2018 г. софиянци са дишали по-чист въздух в сравнение със същия период миналата година, съобщиха от Столичната община, позовавайки се на данни от измервателните станции на Изпълнителната агенция по околна среда.