Снимки

Става дума за огромна спекулация. Не точно това е предмет на тази заповед. Има 96 станции, като всяка една трябва да отговаря на определени изисквания. Закриването на една станция е сложна процедура и само научен съвет има право да прави това. Затова казах, че всичко, което се изговори през последните дни, е спекулация. Ние имаме ограничен ресурс, затова се опитваме да го насочваме към станциите, които отговарят на изискванията. Знаете, че някои са били създадени в миналото, когато ситуацията е била съвсем различна. Поради тази причина измерванията сега не са представителни. Това се потвърди и от доклад на експертна група. Става дума за оптимизация на мрежата и затова някои станции могат да бъдат обединени. Ако пък се закрие някоя, ще се открие нова в съседство. Никой не е внасял предложение за закриване на станцията на Мусала. Практиката при нас е, когато има свободно място за наблюдател, да обявим, че търсим специалист. В момента не сме го направили, защото няма обучени кадри. За да бъдат подготвени, е необходим поне месец, което означава средата на ноември. Не е ясно кой как ще се справи в планината. Затова за нас единственото разумно решение е да затворим станцията до пролетта. Дори обявихме обществена поръчка за автоматична станция, която е спечелена от финландска фирма. Кой ще поръча такава, ако сме решили да закриваме тази на Мусала. Има и нещо друго - научихме, че в наблюдателницата са празнувани рождени дни. Миналата година пък платихме 20 000 лева за електроенергия. Правим проверки и на графиците на самите наблюдатели. Предстои да изясним тези неща, но трябва да знаете, че съдбата на станцията и на хората е защитена. Явно ще бъдат засегнати много интереси, затова някои надигнаха такъв глас. А и на по-малко от 100 метра има друга станция, отново на БАН. Там денонощно има служители, така че не оставяме сградата на произвола на съдбата, както твърдят някои. Има заповед, в която е упоменато какви мерки ще се вземат за зазимяване, става дума само за затваряне на станцията за няколко месеца.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).