Снимки

Три компании разширяват бизнеса си в индустриалната зона до София. В Божурище фирмите ще инвестират 12 млн. лв. и ще открият нови 40 работни места, съобщи за „Монитор“ зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

Част от индустриалната зона в Русе вече няма да е безмитна. Свободна зона – Русе, или бившата безмитна зона функционира по специални правила. В зоната могат да бъдат внасяни стоки от трети страни, като Турция например, които не подлежат на облагане с мита и ДДС, за неограничен срок от време. Към терени в индустриалната зона има инвеститорски интерес, коментира Манолев.

Министерството има амбицията да развие повече индустриалната зона във Видин. Заявен инвеститорски интерес към нея има от Германия и от други държави от Централна Европа, които искат да използват и

предимствата на река Дунав
като транспортен коридор

Възможностите за чужди инвестиции в Югозападна България, също се подобряват, смята Манолев, където до момента няма обособена индустриална зона. По темата има развитие, в Сандански вече тече процедура за промяна на статута на земята, където ще бъде бъдещата зона. Към терени има интерес от гръцки компании, както и от инвеститори от трети страни. Зам.-министърът е провел няколко срещи с бизнесмени от Индия и Китай, които искат от една страна да разкрият производство на място, с което да стъпят на европейския пазар и същевременно да използват транзитна логистична база за трети страни през солунското пристанище.

Според информация на икономическото министерство

в Кърджали предстои
да се актува теренът

за изграждане на индустриалната зона. Процедурата е в напреднала фаза, за да влезе в активите на индустриалната зона и вече да се продават площи на инвеститорите. Към проекта още преди да е стартирал има заявен инвеститорски интерес от компания с около 100 млн. евро годишен оборот и клиенти на няколко континента. Сред предимствата на проекта са близостта до две граници, която превръща Кърджали в потенциален регион за инвеститори от Гърция и Турция, така и от други трети страни, имащи интерес да стъпят на единния европейски пазар, коментира още Манолев.

Инвестиции осигуряват
6700 нови работни места

показва статистиката за първите 10 месеца на годината. От началото на 2017 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 23 проекта на обща стойност около 300 млн. лв., които предвиждат разкриването на 5000 работни места. Паралелно в Българска агенция за инвестиции са подадени още 21 проекта, които са в процес на сертифициране, като те са на обща стойност над 770 млн. лв., а с тяхното реализиране ще се открият 1700 нови работни места.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От следващото лято всеки касов бон с QR код (ОБНОВЕНА)

От 30 юни догодина всички касови бележки, издавани от търговците ще трябва да имат уникален QR код, който съдържа цялата информация изписана върху тях и да се отчитат на една по една на всеки 5 минути през Интернет в Националната агенция по приходите (НАП), а не както е досега веднъж месечно за всеки ден общо.

С А1 Europe&Balkan българите в Сърбия и Македония говорят с 60% повече

Клиентите на А1, които пътуват до Сърбия и Македония, провеждат с 60% повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan. Средното месечно потреблението на мобилен трафик в двете ни съседни държави пък се е повишило над 7 пъти.

Евростат: Младите фермери у нас и в Европа са малцинство

Близо 36 процента или повече от една трета от българските фермери са на възраст 65 и повече години, показват данни от анализ на Евростат за земеделската професия "фермер" през 2016 г., в която младите хора в почти целия ЕС, са малцинство.