Снимки

Най-късно от 25 септември приемът в болница ще става с отпечатък, съобщи Мартин Банков, главен експерт в дирекция „Информация процеси и сигурност на информацията“ към НЗОК. Той обясни, че до 25 юли касата трябва да е готова с прототипа на системата, след което лечебните заведения ще имат двумесечен срок, в който да я внедрят.

При състоянията, при които не е възможно да се вземе отпечатък – например липса на крайници или обгаряне на ръцете следствие на катастрофа, хоспитализацията ще става както и досега – чрез лична карта. Подобна ще и практиката при лица, чиито пръсти са увредени заради спецификата на работата като например фризьорки, които работят с бои и разтвори, дадоха за пример от НЗОК. Хората, чиито труд наранява тежко епидермиса на пръстите им, са около 3%, посочиха от там. Всички останали ще са задължени да дават отпечатъци. „Няма опция, при която лицето да откаже да даде отпечатък. Това е механизмът на участие на пациента в контрола за разходване на средства“, посочи  подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева в коментар дали хората със здрави пръсти биха могли да откажат да дадат отпечатък. Тя прогнозира, че би могло да има опити за отказ при изписване, ако пациентът не е доволен от оказаното му лечение, но това според нея ще е мотив лечебниците да се стараят с грижите за болните.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Незаконни ромски къщи никнат като гъби в Кюстендил

Незаконни ромски постройки и бараки никнат като гъби в близост до главния път за Македония, алармираха кюстендилци. Буквално за два дни в района на жп-линията, в близост до квартал „Изток“ в Кюстендил са поставени поне 3 бараки, които ромите усърдно монтират, необезпокоявани от никой. „Предимно вечер жителите на квартала ги докарват в района на Николичевски път. Точно там, където преди няколко месеца същите тези хора потрошиха стъклата на влака Кюстендил- София.

Безработните жени са намалели с близо 26 000

Безработните жени у нас са намалели с близо 26 000 през миналата година. Това става ясно от Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2017 г., приет от правителството днес.

12 хиляди деца отпадали от училище

Близо 12 са децата, които са напуснали образователната система през тази учебна година. 2/3 са мигрирали в чужбина, докато останалите около 4 хиляди са останали в България и са допълнително отпадналите. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на среща, свързана с Механизма за обхващане и задържане на всички деца и ученици от предучилищна и училищна възраст.