Снимки

Почти наполовина - с 42%, се е увеличил българският износ на мебели, облекло, обувки, медицински уреди и часовници само за периода януари-март 2016 г. Това сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени вчера.

За същия период на миналата година сме изнесли подобни стоки за 379 млн. лв., а през 2016 г. сумата скача на 538 млн. лв. Ръст е отбелязан и в експорта на машини, оборудване и превозни средства – с 5 на сто.

Парите, които България печели от стоки, изнасяни в рамките на Евросъюза, продължават да се увеличават. През първите три месеца сме спечелили със 173 млн. лв. или с 2.5% повече в сравнение с януари-март 2015 г., като сумата възлиза на над 7 млрд. лв.

През периода януари-февруари 2016 г.

 

износът на България за ЕС се увеличава с 2%

 

 

спрямо същия период на 2015 г. и е в размер на близо 4.5 млрд. лв. Европейските държави, ,с които търгувамe най-много, са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Великобритания. Те формират 68.3% от българския износ за държавите членки на ЕС.

Данните показват още, че сред основните търговски партньори на страната ни са Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Руската федерация.

Най-голям спад на износа се наблюдава в сектора храни и живи животни. Намалението спрямо същия период на предходната година е от близо 23%.

Като цяло обаче износът на страната ни към трети страни и ЕС намалява с 1.6% и достига 10.6 млрд. лв. през периода януари-март. Спрямо същите месеци на миналата година експортът намалява с близо 170 млн. лв., когато е възлизал на 10.7 млрд. лв.

Според статистиката това е първият спад, който се наблюдава от края на 2014 г., като той се дължи основно на търговията с държавите извън Европейския съюз.

Само за март пък изменението в износа е 6.8%. През третия месец на 2016 г. сме изнесли стоки за 3.6 млрд. лв., а година по-рано сумата е била близо 4 млрд. лв.

Износът на България за трети страни се понижава с 8.8 на сто в сравнение с първото тримесечие на 2015 г. и е на стойност 3.5 млрд. лв.

Данните на НСИ показват още, че вносът към България също намалява. През първите 3 месеца на годината общата стойност на внесените продукти от трети страни намалява с 19.2% и достига 3.6 млрд. лв. Година по-рано сумата е била 4.5 млрд. лв.

Въпреки това вносът от страните членки на ЕС се увеличава.

Сумата е нараснала с близо 23 млн. лв. и достига 7.8 млрд. лв.

 

 

Общата стойност на вноса спада с почти 7 на сто

 

като общата сума за внесените стоки се намалява с над 840 млн. лв. и достига 11.5 млрд. лв.

Най-много е намалявал вносът на промишлените суровини и на минералните горива, съответно с 46.7 и 41%. В страната ни са започнали да влизат повече мазнини и масла от животински и растителен произход, както и дрехи и обувки.

Най-често родните търговци залагат на руски, турски, китайски и сръбски стоки.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дестилериите обещаха да изкупят и свръхреколтата от рози

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Това стана известно след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати, съобщиха от пресцентъра на министерството.