882 110 малчугани спортуват с нови топки и уреди

882 110 малчугани спортуват с нови топки и уреди

882 110 малчугани - 213 646 деца и 668 464 ученици, спортуват с нови уреди и топки. Те учат в едно от 242-те държавни училища към образователното министерство, чиито проекти за подобряване на учебно-тренировъчна, спортно-състезателна дейност и за материално-техническо оборудване са били одобрени.

Сумата, която получават школата, се получава спрямо броя на децата и учениците в съответната институция. До момента са одобрени трансфери в размер на 2 432 684 лв. - 232 753 лв. за МОН и 2 199 931 лв. за общините.

Всяко проектно предложение съдържа финансов план, в който кандидатстващата институция е описала средствата, необходими за осигуряване на дейностите и за материално-техническото оборудване, уточниха от МОН. За финансиране могат да кандидатстват всички общински детски градини и училища, частни детски градини и училища и държавни училища, финансирани от Министерството на образованието и науката, включително училища към ТУ. За едно дете се предоставят 2 лв. за бюджетна година, а за един ученик - 3 лв.

В 50-о основно училище „Васил Левски“ в квартал Драгалевци ще получат около 1060 лв., посочи директорката Валентина Макавеева. Там се обучават хлапета в предучилищна група, за всяко от които се отпускат по два лева, и ученици от първи до седми клас, всеки от които носи по три лева по проекта. Средствата са разделени по равно в две целеви групи. С финансирането, насочено към първата група учениците отиват на ски през февруари, участват в турнири по народна топла, организират състезания по миниволейбол и баскетбол, за които успяват да вземат нещо са хапване или да покрият транспортни разходи, ако имат такива. С останалите 530 лв. успяват да закупят спортни уреди и пособия - обръчи, рингове, конуси, футболни и баскетболни топки, медицински топки. „Основната цел е да се подпомагат условията за физическо в училище. Учениците се научават да пазят всичко, което сме закупили“, сподели директорката. Часовете по физическо на учениците минавали в големия салон, а малчуганите от предучилищната пък имали малка площадка, където играят с по-малки гумени топки, хвърлят ги в обръчи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.