БГ Мадоф финтира Темида, праща писма на съда
2

Цветан Василев и адвокатите пълнят делото с фалшиви новини

БГ Мадоф финтира Темида, праща писма на съда

Прокуратурата: Пробва да политизира процеса за източването на КТБ

Банкерът беглец Цветан Василев се пробва да финтира българското правосъдие, от което се крие в Сърбия вече трета година, като вместо да се яви лично, за да бъде съден, прати писмо до магистратите. В началото на втория ден на разпоредителното заседание по делото КТБ един от двамата адвокати на Българския Мадоф – Константин Симеонов, прочете писмо от него до съда.

Целта на този ход е очевидна – чрез юридическа хватка по делото да бъдат приложени и обясненията на банкера беглец, които той обаче упорито отказва да даде лично в съдебната зала. Чрез тази врътка Българския Мадоф и адвокатите се пробват да напълнят папките на делото с фалшивите новини, които до този момент бълваха медиите тролове, които банкерът беглец издържа с откраднатите от банката пари. В писмото Василев пуска обичайните си опорни точки, че банката не е била изтърбушена от него и престъпната група, която е ръководил, а напротив – била е стабилна и процъфтяваща. И отново обяснява, че виновни за краха на трезора били всички други, но не и самият той – медиите, разкрили далаверите му, прокуратурата, която го разследва, че дори и свидетелите, които са дали показания по делото за грабежа на века. Василев се пробва и да обясни, че изчезналите милиарди от КТБ не били в него и аверите му, нищо че именно с тези пари живее царски в Белград и оттам все още се пробва да сложи ръка върху малкото реални активи, купени с пари от банката. Според защитната версия на Българския Мадоф до 20 юни 2014 г. всички активи на банката са били налични и контролирани от банката и никой актив не бил послужил нито на Василев, нито на който и да е от останалите обвиняеми.

С писмото си Василев лансира друго свое нагло искане да се прекрати наказателното производство поради липса на престъпление. Неговото дълбоко убеждение било, че трябвало да се води дело за подготовка, организиране и фалиране на КТБ, за обогатяването на тези, които са я разграбили след това. „Затова срещу началника на внасянето на обвинителния акт и срещу креслив медиен магнат има жалби в Държавния департамент на САЩ“, пише още в писмото на Василев, като с това бакерът беглец за пореден път публично призна, че се пробва да ползва Глобалния закон „Магнитски“ като щит срещу наказателното преследване за източването на КТБ.

В продължение на няколко часа всеки от адвокатите на подсъдимите взе отношение по няколко въпроса – дали делото е подсъдно на спецсъда, трябва ли да му бъде даден ход и трябва ли да бъде уважено искането на прокуратурата да бъде определен резервен съдия, резервен съдебен заседател и резервни защитници. Всички защитници казаха, че делото е подсъдно на спецсъда. Повечето от тях поискаха съдът да прекрати делото и да го върне на прокуратурата, тъй като има отстраними нарушения. Всички бяха против назначаването на резервни адвокати.

Един от адвокатите – Николай Рангелов, защитник на главната счетоводителка Мария Димова, пък пусна друга пропагандна димка в залата, като поиска отвода на целия следствен отдел в СГП, тъй като депутатът от ДПС и наш издател Делян Пеевски е работил там и е бил в един кабинет с Петър Петров. Само двамата адвокати на Цветан Гунев заявиха, че той иска справедлив процес в разумен срок и затова те не са против даване ход на делото, не искат то да бъде спряно и върнато на прокуратурата.

Тримата прокурори поискаха време, за да се запознаят с протокола от съдебното заседание, където са записани всички искания и становища на адвокатите, за да могат да се произнесат по всяко от тях. Затова съдът отложи делото за следващата предварително насрочена дата на 27 март. Тогава ще изслуша становището на прокурорите и ще даде възможност на защитата, ако желае, да го обжалва в срок.

След края на заседанието шефът на спецпрокуратурата, който е наблюдаващ по процеса Иван Гешев заяви пред журналисти, че Цветан Василев се пробва да политизира прроцеса.

„Той чака нещо да се случи колкото може по-дълго, което да е в негова полза, което в последните 3 г. не се случва. Една част от защитата няма друг избор, освен да се опита да направи този процес политически. Нещо от рода на Лайпцигския процес, разликата е, че на Георги Димитров не му липсват 4 милиарда, както на Цветан Василев. Има 20 други отделени дела, с които се занимават други прокурори. Цветан Василев има нормална защитна позиция, която е единствената възможна в този случай и то е да превърне процеса в политически, друг ход няма. Единственият начин да не бъде екстрадиран е да се наблегне, че това е политически процес. Няма никакво друго основание сръбската държава да откаже екстрадиция, колкото и да се бави“, категоричен бе Гешев.

 

Щерката беглец се прави на невинна девица

Добре отгледано вече второ поколение дебелоочие и парвенющина демонстрира дъщерята на Българския Мадоф Радосвета Василева. Щерката на банкера беглец от няколко месеца се опитва, както винаги с финансовите възможности на крадливия си баща, да организира пропагандна кампания в негова полза. Сега Щерката беглец даде видеоинтервю в полуанонимен интернет сайт, което впечатли на първо място с нечувания си слугинаж. Иначе самата Радосвета се опита да артикулира опорните точки на платените с откраднати пари от КТБ глашатаи на баща й.

Типично за парвеню без реална връзка с външния свят Щерката беглец се опита да се представи за сериозен учен, който нямал никакво отношение към делата на баща си. Не така смята прокуратурата, която й повдигна обвинение за пране на пари заради покупко-продажбата на 360 кв. м апартамент в курорта Свети Константин и Елена. Той й е продаден от един от солидните кредитополучатели от КТБ и основна брънка в схемите на банкера беглец - „Хелт енд уелнес”. За него тя брои на дружеството през 2013 година 2,194 млн. лв., „дарени“ от баща й. Само две години по-късно – през 2015 година, Василева-младша продава апартамента на друго свързано с баща й дружество, също кредитополучател от КТБ - „Агро ин 2001“, за 190 000 лв. Там по нейно нареждане са поставени златни чешми. Колко невинна девица е Василева разкриват и изтекли преди време в Блиц имейли, в които лъсва, че е колела и бесила сред подчинените във финансовата пирамида на татко й. Така например в едно от писмата, адресирано до изпълнителните директори на трезора, високопоставени служители в него и дори до баща й Цветан Василев, т.нар. научен работник много информирано обсъжда коледните възнаграждения в банката. В друг мейл открито обявява: „Заплатите ги плаща баща ми, той преценява: Всичко е делегирал на мен и на Любо“. В мейл до ръководството на мастития кредитополучател „Хелт енд уелнес“ пък открито заявява: „Решаваме единствено аз и баща ми, а на този господин вече му е казано „не“...“

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.