Снимки

Инициативният комитет на протестиращите срещу застрояването в район „Младост“ внесоха в Столичната община, 14 040 подписа за свикване на местен референдум. Той е за мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства. Необходимите по закон са под 9000, така че имаме достатъчен голям резерв, който от една страна показва много голямата воля на хората да се включат в подписката, която организираме. От друга страна показва, че имаме и достатъчно добър резерв, така че да сме сигурни, че ще се проведе референдум с двете ни искания, обясниха от комитета.

Гражданите се надяват мораториума да важи до промяна на Общия устройствен план на град София и на подробните устройствени планове на района. Основна цел на исканите промени е гарантиране на запазването на всички съществуващи зелени площи. Предложението за референдум съдържа два въпроса. Първият е: „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?”. Вторият въпрос: е „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?”.

Шефът на СОС елен Герджиков трябва да изпрати подписката на териториалното звено на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което извършва незабавно служебна проверка. Когато се установи наличието на необходимия брой подписи- поне 10% от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответния район, да са подписали искането за провеждане на местен референдум. След което подписката трябва да се разпредели в комисии за нейното обсъждане и насрочва заседание на общинския съвет в срок до един месец от постъпването й.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

4500 шофьори спипани с чужди номера

Близо 4500 шофьори са били заловени да карат автомобилите си с табели от други коли само за година. Това сочат данните на МВР за 2017-а, когато са били заловени точно 4474-ма водачи, които са имали чужди регистрации на возилата си.

Река в метрото, молове и подлези наводнени след пороя в София

Порой с гръмотевици заля София и причини наводнения и щети на десетки места в столицата. Десетки видеоклипове бяха качени ви социалните мрежи с моменти от валежите и лошото време. Протекоха меторстанция, мол и бяха наводнени подлези в София.