Снимки

Предотвратяване на бъдещи опити за разграбване на банки и трезори. Това предвиждат част от текстовете в Закона за банковата несъстоятелност, които депутатите приеха на второ четене.

Така занапред при поставяне на банка под надзор, синдиците в нея да имат право да заличават обезпечения на длъжници, с изключение на тези, по които има реално плащане и вземането на банката е погасено изцяло.

За сметка на това за недействителни ще могат да се обявяват онези сделки, при които вземането е прехвърлено на трето лице, независимо от броя на прехвърлянията, ако в резултат не е постъпило в разумен срок имущество – пари или актив. Под разумен срок се разбира максимум 6 месеца. Синдикът ще има право да иска несъстоятелност на сделка или поредица от такива сделки в 5 -годишен срок от откриване на производството по несъстоятелност на банката.

Увеличава се и от 2 на 5 години срокът, в който синдиците да предявят искове срещу трети лица за разграбването имущество.

Тези текстове минаха без дебати по същество, като бяха подкрепени от по-голяма част от депутатите в зала. Против гласуваха тези от БСП. Останалите поправки, които касаят точно КТБ , останаха за петък сутринта.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трите осиротели мечета от Доспат вече са в Гърция

Трите мечата, които бяха открити близо до язовир Доспат преди около месец, бяха транспортирани за Гърция и вече са там. Те ще бъдат настанени в специализиран център за отглеждане на осиротели мечета в южната ни съседка.

Повече психолози и педагогически съветници в училищата

Ще увеличим броя на психолозите и педагогическите съветници в училищата. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Фокус“. Той припомни, че в бюджета за тази година са били планирани допълнителни средства в размер на 7 милиона лева за увеличаване на броя на психолозите и педагогическите съветници.