Всяко четвърто момиче спазва строга диета, за да вае тънка фигура. Делът на тийнейджърките, които се поставят на строг хранителен режим се увеличава с възрастта, като на 15 достига 29,2%. Това показват данните от международното изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – 2013-2014 г.“, които бяха представени вчера. В него са участвали ученици на 11, 13 и 15 години.
Според данните от проучването опитите за смъкването на теглото са по-характерни за момичетата, които се стремят към много слаб идеал.
В същото време наднорменото тегло и затлъстяването са значително по-срещани при тийнейджърите от силния пол. Така близо една четвърт – 23,5% и

13% от момичетата са с килограми над норма.

Сладкишите са любимата храна на тийнейджърите. Притеснително е, че българчетата са на първите места по употреба на сладки храни и безалкохолни напитки. 43,8% анкетираните споделят, че захарните изделия е най-често консумираната от тях храна. Положителното все пак е, че на второ място са зеленчуците – 41,1%, следвани от плодовете – 36,7%.
Българските юноши са и на водещи позиции по употреба на алкохол и цигари. 30% от 15-годишните момичетата пушат поне веднъж седмично, а при момчетата процентът е 21%. Ръководителката на изследователския екип доц. Лидия Василева коментира,

че се увеличава делът на пушещите момичета

Представителят на Световната здравна организация за България доц. Михаил Околийски пък коментира, че забраната за пушене не се спазвала, като визираше т.нар. зимни градини по „Витоша“, в които се палят цигари на воля. Той заяви, че ще работи в посока пресичане на порочната практика.
От проучването също става ясно, че 40% от 15-годишните момчета и 21% от момичетата съобщават, че са имали сексуални контакти.
Близо една трета от учениците – 29%, твърдят, че са имали сексуален контакт за първи път на 13 години и по-рано. Извод от изследването е, че ниската възраст на сексуалния старт и високият дял тийнейджъри, които не използват презервативи, очертават рискови тенденции в половия живот на юношите.
Доц. Околийски обясни, че учениците, които са отраснали в семейства с по-висок социално-икономически статус, са по-рискови за сексуални контакти. Приятелската среда обаче оказва най-голямо влияние към привикване на вредни пороци като пиене и пушене.
Българчетата са и на първите места в международен план по гледане на телевизия, играене на компютърни игри и сърфиране в нета. В същото време нашите деца са и сред първенците по ежедневна физическа активност. Доц. Околийски обърна внимание на това, че часовете по физкултура в училищата не трябва да се провеждат фиктивно.

 


Тийнейджъри се жалят
от нервност и раздразнителност

Повече от половината ученици – 53,7% посочват, че здравето им е отлично, 41,8% го определят като добро, а останалите 4,5% го описват като лошо. В същото време се потвърждават основните тенденции в световен мащаб, свързани с увеличаване на психосоматичните проблеми.
Най-честите оплаквания – всеки ден и повече от веднъж седмично, са изнервеност. От нея се жалят 36,8% от тийнейджърите. Лошото настроение пък тормози 30,9% от юношите.
Тези оплаквания са по-изразени при момичетата и се увеличават  рязко между 11- и 13-годишна възраст.


Юношите ни са номер 1
 по чукване с бира

Българските ученици водят международната класацията по употреба на бира поне веднъж седмично – това са 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата в тази възраст. При 15-годишните делът е по-висок – съответно по 27% и 12%. Данните показват също, че 77% от учениците в тази възраст никога не са пробвали канабис.
Учениците в България са в първите десет страни по индикатор „училищен тормоз“. По-често жертви са момчетата – между 12-20% в различните възрасти в сравнение с момичетата – 10-17%. Агресорите обаче също са по-често юноши от мъжки пол.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БДЖ: Зачестиха случаите на замеряния на влакове с камъни

През последните две седмици са зачестили случаите на замеряния на влакове с камъни. От началото на 2019 г. регистрираните случаи на замеряне на влакове с камъни са общо 12. За сравнение през същия период на миналата 2018 г. случаите са 7, съобщават от държавните железници.

Социалните се самосезираха за отразяване насилието над ученици

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира и работи по случаите на насилие от и над деца – ученици от градовете Габрово, Ловеч и Пловдив, широко отразени и онагледени от медиите чрез видеоматериали и снимки.

Таксиджии излизат на протест срещу руския “Юбер“

Протест на таксиметрови шофьори в София срещу услугата "Максим" готвят от инициативен комитет. Недоволството е срещу извършваните нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане чрез приложението на услугата "Максим".