88 са откритите ХИВ позитивни от началото на годината

88 са откритите ХИВ позитивни от началото на годината

Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

88 са откритите нови ХИВ – серопозитивни лица от началото на година до 11 май. Това сочат данните Националната програма в Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Той се отбелязва всяка година в третата неделя на месец май. Тази година инициативата е под мотото: „ХИВ – помним, действаме, продължаваме”.

Данните показват, че през 2020 г. починалите от ХИВ/СПИН лица са 28. Към 31 март 2021 г. общо 1 850 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 825 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Данните показват още, че повечето от новорегистрираните са инфектирани по секдсуален път.

Във връзка с продължаващата пандемия от COVID-19 и тази година е препоръчително денят да бъде отбелязан виртуално. За целта всеки, който желае, може да посети официалния сайт на събитието, да сподели постера на инициативата, или да „запали“ виртуална свещ в памет на хората, починали от вируса на ХИВ/СПИН.

В България денят се отбелязва от 1992 година в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН. Целта на инициативата е както повишаване на информираността и чувствителността към темата, така и ограничаване на свързаната с ХИВ стигма и ангажиране на повече хора в борбата срещу СПИН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.