Снимки

За да се ориентират лесно и да намират по-бързо хубавите ресторанти и кръчми по пътищата ще бъдат поставени указателни табели, които да насочват и информират туристите за 12 венено-кулинарни дестинации в България. Подобно предложение ще бъде отправено към министъра на регионалното развитие Николай Нанков от туристическия министър Николина Ангелкова. Това стана ясно по време на първата кръгла маса за обсъждане на проекта за вино, кулинария и туризъм, който е съвместна инициатива между Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

Строителният министър Николай Нанков, коментира за „Монитор“, че е е съгласен с идеята, но научава за нея от медиите и ще очаква да я обсъдят с министъра на туризма Николина Ангелкова.

С този проект Ангелкова очаква да се привлекат

 

повече туристи към вътрешността на страната

 

„Считаме, че проектът ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона“, подчерта министърът и допълни, че по този начин ще се окаже и положително влияние върху развитието на редица общини не само в туризма, но и за подобряване на качеството на живот на местните хора.

„Разчитаме на диалога с местния бизнес, с производителите, с местните власти, за да намерим най-правилната и успешна реализация на маршрутите, така че те да подпомогнат опознаването на регионите и техните кулинарни традиции. Всеки вероятно е опитал поне веднъж Банска капама, Бански старец или Катино мезе” каза земеделският министър Порожанов. Кметът на Банско Георги Икономов подчерта, че добрият туризъм без добрата храна е невъзможен. „Местните продукти, екологичната храна и разбира се чаша хубаво местно вино правят преживяването пълно” коментира той.

Дестинациите, предвидени за посещения, са: долината на Струма, долината на Места, Западна Тракия, Розовата долина, Източна Тракия, Сакар, Златия, Мизия, Добруджа и Северното Черноморие, Южното Черноморие, стари столици, Източни Родопи. Те включват традиционните винени напитки и характерната кухня за всеки регион и обхващат близо 50 общини и около

 

100 туристически обекта в страната

 

информира министърът. Тя поясни, че първите две дестинации - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“, които се обсъждаха вчера в Банско, минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции.

Долината на Струма, ще привлича посетителите с китните си селца и малките симпатични винарни. Пиринската кухня е много разнообразна, тъй като е смесица от традиционни ястия и средиземноморски блюда заради близостта си с Беломорието. Долината на Места пък обхваща градовете Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово.

Планира се окончателните винено-кулинарни дестинации да бъдат обявени преди есента тази година. След това те ще бъдат

 

дигитализирани и качени на сайта

 

на двете ведомства. Предвижда се припознатите от бранша и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която в момента съдържа повече от 500 туристически обекта и се използва от над от 17 хил. потребители, обясни министърът.

Имах възможност да представя проекта за винено- кулинарните дестинации на Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, който прие много добре идеята и коментира, че ще има цялостен положителен ефект върху развитието на туризма в България, каза още Ангелкова. Идеята е била приета с голям интерес и в Берлин по време на международното изложение ITB.

Министърът на туризма отново напомни, че се работи и по създаването на 7 спа дестинации, които ще помогнат за популяризирането на възможностите за оздравителен туризъм у нас.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ОПЕК реши: Увеличава световното производство на петрол

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и АФП. Това решиха днес на среща във Виена 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на черно злато, сред които Русия.

Ангелкова за плаж Перла: Спазено е изискването за 50 на 50 % свободна и платена зона

Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на морски плаж Перла са спазени. Платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма. Това каза министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която участва и кметът на Приморско Димитър Германов.

Девет от десет бутилки ще се рециклират до 2025 г.

След 7 години събираемостта на пластмасовите PET бутилки в Европа ще достигне 90 на сто. Една четвърт от тях отново ще се използват в производството на шишета за безалкохолни напитки. Това обещание пред Европейската комисия (ЕК) дадоха от София представители на Европейската федерация на бутилираните води (EFBW).