Снимки

Нерегламентирано изпускане на отпадъчни води от лагуна и площадка на свинекомплекса в с. Априлци в река Елшишка е причинило замърсяването на реките Тополница и Елшишка , съобщиха от пазарджишката Регионална инспекция по околната среда и водите. Това е установила проверката на експерти на РИОСВ, Басейнова дирекция - Пловдив и Регионалната лаборатория към ИАОС в Пазарджик след сигнал за мъртва риба в реката, подаден от рибар в обедните часове в сряда. Извършен оглед на р. Тополница и на р. Елшишка не установи мъртва риба, а промяна в цвета, специфично запенване и локализира източника – свинекомплексът на „Свиком” АД в с. Априлци. Проверката констатира изтичане на отпадъчни води от лагуна и площадка в река Елшишка.На отговорните лица са дадени предписания за незабавно преустановяване изтичането на отпадъчни води. За това нарушение РИОСВ - Пазарджик ще предприеме административно-наказателни мерки. Взети са водни проби от пет мониторингови точки по течението на реките Елшишка и Тополница. Анализът им ще бъде коментиран от експерти на Басейнова дирекция - Пловдив.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

8000 сираци с помощи догодина

8000 сираци, които нямат право на наследствена пенсия, от 1 януари догодина ще получават помощи от държавата. Те са предвидени в предложените промени в Закона за семейните помощи, публикувани за обществено обсъждане.