Снимки
83-годишна бургазлийка живее от три месеца в бургаската МБАЛ. Жената има дом в морския град, но е прикована на легло и не може да се грижи за себе си. Освен това тя има и тежка деменция. Роднините й не я искат, а старицата има нужда от непрестанни грижи, алармираха лекари. Бургаските медици от Отделението за долекуване, сега са единственото й семейство.
Жената постъпила в болницата в средата на месец август. Довели я полицаи, които я открили да лежи в безпомощно състояние на улицата. Прегледът установил счупена шийка на бедрената кост. В такива случаи единственият изход е ендопротезиране – подмяна на тазобедрената става с изкуствена. Тези консумативи обаче не се покриват от здравната каса, а близките не пожелали да платят. Никой от семейството не се появил да се заинтересува какво се случва с нея. След дълго издирване, лекарите открили децата и внуците й в Сливен. Помолили ги да я приберат. Те обаче заявили, че не искат да имат нищо общо с нея. Оправдали се, че преди много години майка им ги изоставила и избягала от семейното гнездо. След време баща им се оженил повторно и втората му жена ги отгледала. Затова и сега те не желаят да я гледат. В търсене на изход от ситуацията, лекарите се обърнали за помощ към социалните служби. От там обаче им отговорили, че няма места в домовете за хора с ментални проблеми. Казали им да чакат и така вече три месеца, през които жената живее в болницата. 
 „Социалните даже ни караха сами да звъним по домовете и да й търсим място. Проблемът е, че домът трябва да е за хора с деменция, тъй като тя не може да се грижи за себе си сама и не може да бъде настанена в обикновен дом. Попитах ги: ами ако се отвори място във Видин, кой ще я закара дотам? Отговорът беше – ами вие от болницата“, разказа д-р Иван Цанев, старши лекар на Отделението за долекуване.
Случаите, в които близките изоставят възрастните хора в болницата в последните години се увеличаван. Не са малко и децата, отказващи да се грижат за възрастните си родители. Още по-голям е проблемът, ако пациентът няма лична карта. Вече няколко пъти се е случвало болницата да плаща за издаването на личните карти на бездомници, защото без документ те не могат да бъдат настанени в дом. Социалните служби вменявали на лекарите и задължението да окомплектоват изцяло документацията, да проверяват дали имат имоти, да вадят удостоверения за данъчни оценки, скици и др.
„Веднъж един от пациентите се оказа от Чирпан. Казаха ми, че трябва да отида дотам, за да му извадя лична карта“, възмущава се д-р Цанев. Лекарите смятат, че е необходимо социалните служби да станат по-гъвкави и да проявяват по-голяма активност при подобни случаи.
Само за година разходите на МБАЛ Бургас по издръжката на неосигурени, бездомни и социални случаи надхвърлят 30 000 лева. 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Отпадат още шест удостоверения на хартия

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях ще се проверяват служебно от чиновниците.