Снимки

Първите месеци на новата година обикновено служат като катализатор на решението да се вталим. Дали заради обилното преяждане по празниците, или заради желанието ни да дефилираме като супермодели на плажа през лятото, диетите лавинообразно предизвикват интерес, независимо от своята същност. Някои спазват лунната диета, други изключват хляба от менюто си. Факт е, че начините за отслабване се размножават като геометрична прогресия с всяка година. И ако миналата година сте спазвали една диета, то сега специалисти ще ви посъветват да се впуснете в дебрите на съвсем различна. В известен смисъл, не е важно колко е ефективна тя, а колко е модерна.

И тази година на повърхността изплуват редица видове диети.

 

Последният писък на модата в отслабването е влизането в т.нар. зона.

Разучаването на мерките, които трябва да предприемете, за да се лишите от няколко килограма, обаче ще ви се стори като увод в ядрената физика. Макар мнозина привърженици на тенденцията да се противопоставят на това твърдение. Основополагащо понятие при „зоната“ са блоковете, чрез които измерваме какво количество протеини, въглехидрати и мазнини трябва да приемаме ежедневно. Броят, необходими ви за деня блокове, се изчислява според пола, размера на ханша и корема ви, височината и килограмите. Дама със средностатистически мерки, например, би следвало да приема по 10 блока протеини, въглехидрати и мазнини на ден. Всяка една от трите съставки обаче следва да присъства на всяко едно хранене, които според специалистите, е добре да достигат до пет на ден.

Закуската, съветват ни те, следва да е най-късно до час, след като сме се събудили. Заедно с обяда и вечерята, това са трите основни хранения. Остават двете междинни закуски – около четири часа след обяда и около 30 минути преди лягане. За да можете да изчислите правилно какво е хубаво да консумирате на едно хранене обаче ще ви е необходим солиден гръб в лицето на диетолог. Причината – един блок въглехидрати например може да се равнява на 130 грама лук, но и на 240 грама домати.

Дали „зоната“ е правилната диета за вас, ще разберете чрез малки тестове от регулярни въпроси, които е добре да си задавате около 4-5 часа след последното хранене. Ако чувствате умора и имате слаба умствена концентрация, трябва да намалите приема на въглехидрати. Ако продължавате да изпитвате глад, но нямате проблем с изпълняването на ежедневните си задължения, то увеличете количеството въглехидрати, което приемате в рамките на 24 часа.

Плюсът на „зоната“ е, че в никакъв случай не ограничава менюто до фазата, в която се чувствате като събратя на цветята по фотосинтеза. Това предимство изтъкна и популярният актьор Владимир Пенев, който успя да свали от талията си близо 20 килограма, благодарение на диетата. "Не съм гладувал, напротив, аз добавях някакви неща към храната, която обичам, не съм отнемал. Например, към кафето, което обичам да пия с мляко и мед, добавях бразилски орех, за да балансирам с мазнините. И пиех много вода, никога по време на хранене, винаги 20 минути преди или един час след.", обясни наскоро звездата от „Под прикритие“.

 

Когато трендът повелява да не си модерен

Оксиморонната тенденция намира поле за изява в т.нар. палеолитна диета. Привържениците на този начин на живот, всъщност, застъпват тезата, че с навлизането на фермерството и привичките на храненето, каквито ги познаваме и са модерни днес, се откъсваме самоволно от предопределената ни природа. По думите им, на хората е предначертано сами да улавят храната си, тоест – по-голямата част от менюто им да е съставена от месо. Затлъстяването, диабетът, високото кръвно налягане и други подобни здравословни катаклизми, според логиката на палеолитната диета, са в резултат на изменения фокус на храненето на човека. Сред най-големите врагове на отслабването по този метод са зърнените закуски, хляба и „модерните“ подправки като сол и захар.

Разбира се, спазващите диетата не е необходимо да ограничават спектъра си от приемани продукти единствено до месо. Пресните плодове и зеленчуци, яйцата и ядките също са на почит. Както при повечето диети, и тук особено внимание се обръща и на водата като начин да се освободим от вредните токсини и вследствие на това да се преборим с излишните килограми.

Нещо повече, палеолитната диета става превзема дори ресторантьорския бизнес, доколкото вече няколко заведения в САЩ кроят менютата си според логиката й.

 

Протеините са на почит при Дюкан

На нестихваща популярност се радва и диетата на Дюкан, прочута още като протеинова диета. Този режим на хранене датира от 2000-та година, когато френският доктор Пиер Дюкан, подобно на основателите на палеолитната диета, се завръща към идеята, че най-здравословния начин на живот се крие в ежедневието на предците ни, които консумирали единствено това, което уловят. Диетата ограничава приема ни на ястия до 100, 72 от които са месо. Режимът пък е разделен на четири периода от време. Първите десет дни представляват „ударното“ ни въвеждане в диетата. Тогава трябва да приемаме основно птиче месо, яйца, риба, млечни храни, дреболии и разбира се, да пием по минимум литър и половин на ден вода. Следва смесеният период. Той също се състои от 10 дни, в които трябва да редуваме приемането на чисти протеини с добавянето и на зеленчуци към чинията. Картофите, боба, ориза, царевицата и граха обаче са строго забранени.

След като сме постигнали желания резултат на кантара, трябва да фокусираме усилията си върху запазването на теглото си. Това е третият период от диетата на Дюкан. Той трае по 10 дни за всеки свален до този момент килограм. Всъщност, авторът французинът не ограничава времево периодите. Според последващи изследвания обаче специалисти потвърждават, че 10 дни са достатъчни за задоволителни резултати. В третия период единственото ново, с което трябва да съобразите трапезата си, е добавянето на един плод и до 2 филии пълнозърнест хляб и на ден. Веднъж седмично вече можете да гарнирате чинията си и със свинско или агнешко месо.

Цикълът на Дюкан завършва с окончателната стабилизация. Този период не е ограничен времево и предполага да се завърнете към нормалното си хранене през 6 дни от седмицата. Според проучвания, най-добре е да си приплюете четвъртък като „белтъчен ден“, или иначе казано – тогава да приемате по три лъжици овесени трици.

 

Молим се за по-малко килограми

„Молитвената“ диета поставя в основата си връзката ни с Бог и нашата воля. Според привържениците й, единственото, което ни дели от желаната фигура, е силната воля. Нея пък я постигаме чрез ежедневна комуникация с всевишния.

Казват, че е най-добре да се обърнем към Бог сутринта. Това би ни позволило да преподредим приоритетите ни за деня.

Макар диетата, по начало, да е предназначена основно за християни, мнозина се обръщат към нея, независимо от религията, която проповядват. Разбира се, всеки отправя молитвата си към Създателя на собствената си вяра.

Изричането на слова пред иконите, логично, няма да са ви достатъчни, за да се окичите с титлата Мис секси тяло. Факт, който не е пренебрегнат дори от създателите на „молитвената“ диета. Затова не забравяйте да спортувате и да пиете много вода, независимо от честите ви включвания към Бог.

 

Кенгутариани..., атака!

Терминът, колкото и странен да звучи, наистина съществува. Реално, той е измислен от няколкото ентусиасти, отегчени от манията към спазването на все по-абсурдни диети. Затова те стартират свое течение в сферата – кенгутарианизъм. Както подсказва и името на диетата, макар със сигурност да не е първото нещо, за което бихме се досетили, мислейки за отслабване, най-важно тук е месото на кенгуруто. Встрани от него, можете да хапвате единствено зеленчуци. Нещо повече, последователите на „модерната диета“ се приемат като квази-вегетарианци. Като основно предимство на хранителния си режим, кенгутарианите изтъкват факта, че животните, с които се хранят, все още живеят предимно на свобода, в природата. Не се отглеждат в огромни ферми, бълващи тонове меса, в които са инжектирани различни видове хормони. Тоест, яденето на кенгуру всъщност е най-здравословната диета, казват с намигване те.

 

Зашийте си езика за по-сигурно

Ако има момент, в който в главата ви трябва да се появи огромен надпис „Не пробвайте това вкъщи!“, то това е той. В стремежа си да влязат във форма, немалко ентусиасти стигат до фазата, в която пришиват към езика си каре с размерите на пощенска марка. Козметичната процедура е създадена в Бевърли Хилс от д-р Чугей, който ви обещава да свалите до 15 килограма, ако опрете до неговите услуги. Крайните мерки за отслабване вероятно водят до липсата на апетит, заради което, наистина, бихте влезли в любимата си рокля от преди 30 години. Още повече, че самият д-р Чугей ви съветва да консумирате единствено течности, докато се радвате на новата си придобивка в устата. Добрата новина е, че „пощенската марка“ се инсталира на езика ви за определен период от време, който ако съдим от разсъжденията на хирурга е строго индивидуален. За процедурата и стриктните наблюдения след интервенцията, всеки ентусиаст се разделя с над 2000 долара.

 

Синият цвят помогна на Марта Вачкова

 

Да аранжира вечерята си в синя чиния – това е трикът, с който актрисата Марта Вачкова успя да смъкне цели 15 килограма. И то, в рамките на само няколко месеца. Причината – по думите на звездата от „Откраднат живот“ синият цвят намалява апетита й. „Известно време изкарахме с приятели по Скандинавието. Там започнах, когато усетя глад, да помирисвам банан или ябълка. Другата тайна е любовта ми към синия цвят, в който предпочитам да се обличам. Синьото намалява апетита и затова отскоро ям в сини чинии на синя покривка“, разкри актрисата, чийто хранителен режим към момента включва предимно пресни салати и пилешко бяло месо. "По принцип салати можете да консумирате в огромни количества, стига да са само от зеленчуци и подправки, а не смесени салати, в които има сварени яйца, месо, колбас, майонеза и други", обяснява още комедийната звезда.

 

 

 

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Марая на Мария е шампион по шах

Дъщерята на фолкдивата Мария – Марая, е шампион по шахмат. За успехите на чаровното момиченце се похвали 36-годишната певица в социалните мрежи.

Брадли Купър се бори с наркотрафиканти

Актьорът Брадли Купър е сред кандидатите за главната роля в нов филм на Клинт Истууд. Лентата ще носи името „Мулето“, а звездата от „Последният ергенски запой“ напира да скочи в кожата на Колин Бейтс от американската Агенция за борба с наркотиците.

Ник Джонас организира ергенското парти на Джо

С тежката задача да организира ергенско парти на брат си Джо се е нагърбил певецът Ник Джонас. Звездата от „Джуманджи“ дава заявка, че празненството ще е култово, но в границите на нормалното.