Снимки

Проверка в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован е установила, че освен констатирания случай на физическо насилие над дете, показан от медиите във видеозапис, още двама служители на Дома са прилагали физическо и психическо насилие върху децата. Това съобщи социалният министър Бисер Петков след заседанието днес на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Проверката е направена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на 9 февруари.

Предстои да бъдат предприети дисциплинарни наказания. Такива са препоръчани към доставчика на услугата - община Борован, ще бъдат предприети и действия от органите на агенцията. Ще има и налагане на финансови санкции с наказателно постановление. Констатирани са и други пропуски в дейността на центъра.
Проверката е установила, че от управителя на дома не са предоставени на служителите процедури, които регламентират работата с децата, действията при кризисни случаи. По обяснения на изпълняващия длъжността управител на дома, те са заключени в касата, което предполага, че служителите в дома не са запознати с правилата и е под въпрос прилагането им, допълни министър Бисер Петков, цитиран от Дарик. Той съобщи, че Агенцията за закрила на детето ще направи до средата на годината проверки във всичките 282-а центъра за настаняване от семеен тип. На базата на анализа от проверките, междуведомствената работна група ще предприеме допълнителни мерки, освен тези в ход, които са изменения в методиката за критериите и качеството на предоставяне на резидентна грижа, както и методика, която се разработва от Агенция "Социално подпомагане" за новото съдържание на услугата "Център за обществена подкрепа". Целта е с децата, които са в резидентна грижа, да има засилена социална работа и да се предлагат услуги от общността. Ще се осигури и включващо образование за децата там. 

Тормозът над децата в Борован не е от онзи ден, нито пък само от октомври миналата година, когато са направени скандалните видео записи за побоя на изпълняващата длъжността управител Людмила Петрова, разкри по-рано днес пред Нова телевизия едно от момичетата, на което беше запазена анонимността. По думите му в Центъра за настаняване от семеен тип ставали ужасяващи неща, но децата се страхували да се оплачат.

Момичето е в центъра от пет години и сподели, че не е бито системно, а само веднъж е ударено от управителя Лъчезар Бичовски, който в момента е в отпуск по болест. Тийнейджърката каза още, че не само Людмила Петрова, но и един от помощник-възпитателите раздава шамари. И допълни, че всички настанени там деца са подложени на системен психологически тормоз. Възпитателите ги обиждали и им обещавали „светло бъдеще” като проститутки и затворници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винилът възкръсна, продажбите нагоре с 55%

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години.

Продаде колата - провери дали е сменила собственика си, апелират институциите

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

1-ви юни на гости в "Монитор"

Скъпи читатели, мили деца, вестник и агенция „Монитор“ ще ви изненадат приятно със специална инициатива за най-малките във връзка с Деня на детето 1 юни.