Разделянето на симските близнаци е невъзможно, то ще ги убие. Това става ясно от заключението на 15-членна лекарска комисия, съставена от национални консултанти и светила в редица специалности. Тя беше сформирана след оферта на американска клиника за такава операция, предлаганата базова цена е $ 500 000.

От там обаче не дават нито гаранции, нито подробности за стъпките по отношение на операцията, коментира Пенка Георгиева – член на Обществения съвет при Фонда за лечение на деца и председател на Пациентската организация „Заедно с теб“.

Момчетата Богдан и Янко имат обща кръвоносна система, което прави разделянето им невъзможно. Богдан има функционираща дихателна система, брат му обаче няма бели дробове и не може да живее самостоятелно. Енцефалографията показва, че Богдан, който има закърнял главен мозък вече е с огромна киста, която е превърнала главата на едногодишното дете в такава с размери на възрастен едър мъж. За разлика от него у Янко липсва въобще мозъчна структура. Единият от тях е с примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера, у другия е увредено и не извършва действия за самостоятелен живот. Нервната им система е закърняла. Изследванията показват, че всеки близнак има собствен стомашно-чревен тракт, но с общо кръвоснабдяване, поради което мнението на детските хирурзи е, че разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт на двата индивида.

При евентуално хирургическо лечение с ампутация на ниво тазово е възможно разделяне на горни пикочни пътища от мехура на един от близнаците. Становището на ортопед-травматолог е, че тежестта на аномалията е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на близнаците, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо.

Състоянието на сиамските близнаци не позволява те да бъдат транспортирани със самолет и по никакъв друг начин, освен по наземен и то за не повече от 3 часа, е категорично становището на детския анестезиолог-реаниматор.

Разделяне е анатомично невъзможно, фунционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен, е заключението на комисията.

Сиамските близнаци са родени на 22 август 2016 от 14-годишна родилка, като баща на детето е нейн братовчед.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кои са най-полезните храни за здравето

Супервитаминозната диета, при която отделни продукти трябва да се консумират няколко пъти дневно, не само помага да се отслабне, но и позволява да се избегнат тежки заболявания, съобщи Лайф като цитира "Бизнес инсайдър".