Снимки
  • Братушки му помагат за вторичния грабеж на КТБ, а сега отчаяно замазва следите, за да избяга от правосъдието

  • Приятелят му Малофеев е в забранителните списъци на ЕС и САЩ

Българският Бърни Мадоф Цветан Василев отчаяно се опитва да скрие връзките си със съмнителни руски бизнесмени, тъй като му пречат за проамериканското алиби, което иска да си издейства по закона „Магнитски“.

След като източи близо 4,7 млрд. лв. от парите на вложителите в Корпоративна търговска банка, фалира я през 2014 г. и оттогава се укрива в Белград, Цветан Василев всячески се опитва да се спаси от правосъдието, харчейки на поразия откраднатите пари. Последната карта „За измъкване от затвора“, както я нарече американският анализатор Лойд Грийн в свой анализ за „Фокс нюз“, на Цветан Василев е жалбата по глобалния акт „Магнитски“. С парите, откраднати от КТБ, БГ Мадоф нае американска адвокатска кантора, както и пенсионирания губернатор от Демократическата партия Бил Ричърдсън, разказва Блиц. Те имат задачата да лобират пред властите в САЩ, че Цветан Василев бил честен прозападен бизнесмен, на когото му нарушили правата, като му фалирали банката. Колкото и да чувства прозападния полъх в себе си, обаче Цветан Василев няма как да излъже никого, тъй като той официално се опита да използва помощта на влиятелните си руски приятели като например олигархът Константин Малофеев, който е едно от имената в забранителните списъци на ЕС и САЩ.

Ортодоксалният олигарх Малофеев

Да, истина е, че руският олигарх Малофеев има връзки с Цветан Василев.

Тяхната история почва доста по-назад във времето, когато Василев бе влиятелен български банкер и никой още не предполагаше, че ще се превърне в аналог на Бърни Мадоф. Още тогава Малофеев и Василев вероятно са имали общи бизнес интереси, но разкриването на тяхната връзка започна от момента на появата на белгийския псевдоинвеститор с руски паспорт Пиер Луврие. През март 2015 г. изненадващо избягалият вече в Белград ексбанкер Цветан Василев обяви, че продава всички активи, закупени с пари на фалиралата КТБ, като „Дунарит”, „Авионамс”, БТК, НУРТС, „Планасат”, ТВ7 и други на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Въпреки че до този момент Василев твърдеше, че активите уж не били негови и че не контролира дружествата собственици, се оказа, че може да ги продаде, т.е. че същите активи са изцяло под негов контрол. Скалъпената сделка бе за цена от 1 евро, а псевдокупувачите Пиер Луврие, Брус Брауър, Анатоли Кайро, Бертран Кавалие и Жан Жакобе дори свикаха пресконференция, на която да излъжат българското общество какви мастити инвеститори са. Групата измамници със скъпи костюми, ръководени от Василев, не успяха да придобият активите, тъй като обществото и институциите ни реагираха остро срещу наглия грабеж, целящ единствено да легитимира прехвърлянето на активите, закупени с парите на вложителите във фалиралия трезор, в полза на подставени от Василев лица. Месец по-късно Луврие се отказа публично от сделката и „върна“ активите на Василев. Защо именно Луврие се появи на българската сцена. Отговорът идва по линия на руския олигарх Малофеев, който явно добре се е познавал с Цветан Василев към този момент.

Московският белгиец и неговата банда за 1 евро Пиер Луврие

А в медиите се появи информацията, че Пиер Луврие и олигархът Малофеев са били съдружници в руския фонд „Маршъл Кепитъл“. Тази връзка е осветена и от самия Малофеев, който твърди пред руската медия "Ведомости", че се е познавал добре с Пиер Луврие и двамата имали общи бизнес планове. Напълно ясно е, че Луврие е имал мисия, поръчана му от Василев и руския му покровител Малофеев – да открадне активите на КТБ, но фино, през скалъпена история за група инвеститори, които купувайки за 1 евро, впоследствие щели да съберат инвестиции за 1 млрд. евро, които да върнат на фалиралата банка. След провала на Луврие Василев и руският му ментор Малофеев започват офанзива за овладяването на телевизията ТВ7 през други играчи (виж по-долу)

След провала на Пиер Луврие и неуспешния опит за овладяване на ТВ7

на сцената излиза следващият руснак, също близък на олигарха Малофеев – Дмитрий Косарев.

Друг, свързан с Малофеев и Василев руснак - Дмитрий Косарев

Този път с безумната идея, че Василев му бил прехвърлил множество активи, закупени с парите на КТБ, като БТК, НУРТС, „Дунарит” и други, срещу задължението на Косарев да го охранява – него и семейството му. В подписания между Василев и Косарев договор двамата се уговарят да разпределят приходите от бъдещата продажба на активите в съотношение 80% за Василев и 20% за Косарев. Да разпределят активите, закупени с парите на вложителите в КТБ. За тези активи нито Василев е давал пари, нито пък Косарев, но и двамата нагло претендират, че тези активи им принадлежат. На тях, а не на българската държава и Фонда за гарантиране на влоговете, който заплати 3,5 млрд. лева заради финансовата дупка в пирамидата КТБ. Двамата се договарят и Косарев се развихря – започват да валят всевъзможни искове срещу руската банка ВТБ, която закупи БТК на публичен търг срещу 340 млн. евро, от които 120 млн. евро са блокирани от синдиците на КТБ. Но Косарев претендира, че именно той бил собственик на БТК, без да е дал нито лев за придобиването на компанията, като това обаче не му пречи по всякакъв начин да се противопоставя на всяко корпоративно действие на телекома. Косарев не посегна на „Дунарит“, въпреки че и това предприятие е в договора му с Василев, само защото там междувременно се опитва да влезе друг приятел на бившия банкер – оръжейника Емилиян Гебрев, с когото руските благодетели на Василев явно са в добри отношения. И така нататък. Циркът е пълен, а публиката трябва да е доволна от представлението. Толкова евтини номера няма къде другаде да гледа. Сега Василев всячески се опитва да отстрани от себе си руската връзка, защото тя му пречи за аферата „Магнитски“. Няма как да имаш руски благодетели, с които си се опитвал да откраднеш активите, закупени с пари на КТБ, и същевременно да искаш от Америка да приложат санкциите по закона „Магнитски“.

За да прокарва телевизията неговите интереси и тези на партньорите му братушки

Пробва се 3 пъти да открадне 

TV 7 с Малофеев и компания

Не един, не два, а цели три опита да открадне TV 7 с помощта на руските си партньори направи за времето от 2014 г. до 2017 г. банкерът-беглец Цветан Василев. Както вече многократно сме алармирали, телевизията, която в миналото бе щедро финансирана от КТБ, беше част от сценария на Българския Мадоф да сложи ръка на златните активи, спонсорирани от банката, с помощта на ортаците си-братушки. Целта беше престъпната компания да има медия, която да прокарва у нас и неговите интереси, и тези на руските му партньори.

След краха на пирамидата КТБ и бягството в Сърбия, тези му връзки и най-вече тясното му сътрудничество с представящия се за „ортодоксален олигарх“ Константин Малофеев бяха основното, на което Василев разчиташе. Тук е моментът да припомним, че

Малофеев е едно от имената в забранителните списъци на ЕС и САЩ.

Което обаче не пречи на Василев, иначе търсещ сега защита по Глобалния закон „Магнитски“, да се обърне именно към него за помощ в опитите си хем да открадне „златните активи“, в които са инжектирани стотици милиони от КТБ, хем да получи ефир за пропаганда.

Специално в TV 7, в периода 2011 – 2014 г. са налети близо 300 млн. лева от фалирания по-късно трезор, но пряко в телевизията отиват само малка част от парите – 7,8 млн. лева. Основните траншове са прехвърлени през фирми, свързани с Василев. Така към юни 2014 г. TV7 получава през дружеството си майка - „Краун медиа“, 289 млн. лева от ТЦ-ИМЕ, която към онзи момент е под контрола на банкера-беглец. Доказателствата за това лъсват година по-късно, по време на делото за обявяването на телевизията в несъстоятелност. Докато държавата се пробва да върне милиардите, източени под формата на необезпечени кредити от КТБ, обаче Василев започва вторичният грабеж на трезора, като братушките играят основна роля в сценариите му. Така TV7 попада в първия пакет от общо 6 дружества, които Българския Мадоф се пробва буквално да „отвлече“ под носа на държавата чрез банката за 1 евро на московския белгиец Пиер Луврие. Луврие далеч не случайно се радва на този прякор – освен джойнт венчъри с Малофеев, той може да се похвали и с тясно познанство с бившия отговорник за сигурността на „ортодоксалния олигарх“ и виден деец на украинските сепаратисти Игор Гиркин – Стрелков. Три месеца след обявяването на сделката за 1 евро, Луврие се оттегля от сцената, отказвайки се от играта с Василев. Това обаче не означава, че банкерът-беглец и руските му ортаци се отказват от опитите да сложат ръка на активите. Просто започват да го правят на парче и през други играчи. Така е направен втори опит за налагане на контрол над TV7. Този път

чрез проруския бизнесмен и бивш издател на в. „Дума“ – Николай Малинов

В интервю за „Капитал“ впрочем самият Малофеев потвърждава, че именно Малинов го е запознал с Василев. Издателят и бивш член на Националния съвет на БСП им бил общ приятел. В конкретния случай, тъй като връзката на Малинов с двамата е твърде откровена, „лица“ на сделката са гръцкият бизнесмен Янис Карагеоргис и американецът Джак Хеник. При по-внимателно вглеждане обаче, излизат наяве и техните обвързаности с Малофеев. Хеник – бивш кадър на „Фокс“, се оказва към онзи момент свързан с телевизията на руския олигарх „Царъьград“. Карагеоргис пък е в толкова тесни взаимоотношения с Малофеев, че го кани за куб на сватбата си. А тъй като на олигарха са наложени санкции от ЕС и не може да пътува в Европа, гъркът прави бракосъчетанието си в Москва, за да може да присъства почетният кум. В крайна сметка, и това трио се проваля в задачата си да сложи ръка над финансираната от КТБ телевизия. След като половин година дружеството на Малинов „Праймедия“ се опитва да се впише всячески като собственик на TV7, е порязано от съда, и този опит за налагане на контрол над честотите й пропада. Това не отказва компанията, като на хоризонта се появява трети играч, отново свързан с Малофеев – Дмитрий Косарев. Той, впрочем,

също дава интервю за „Капитал“ по подобие на Малофеев,

като медията на Прокопиев се оказва единствената у нас, публикувала на страниците си изявленията на двамата руски партньори на Василев. Именно затова е чудно защо чак сега се сеща за руските му връзки.

В крайна сметка обаче, след като TV7 e обявена в несъстоятелност, Българския Мадоф и руските му партньори губят възможността да сложат ръка над нея, но не спират с опитите си да се доберат до други активи. Василев не се отказва и от опитите си да има ефир, през който да прокарва интересите си, като пренасочва парите си към ефира на BiT, спонсорирайки публицистичните предавания на телевизията. Сред тях и спряното преди няколко месеца предаване на придворната му журналистка Люба Кулезич. Според медийни публикации, в нея са били инжектирани по 50 000 лева на месец.

Дори „Капитал“ прозря истината

Както казват хората – „по-добре късно отколкото никога“. Но за „Капитал“ едва ли тази мъдрост важи, тъй като мълчанието на Иво Прокопиев по въпроса не е късно проглеждане, а по-скоро удобно премълчаване на един очевиден факт. Удобно, защото Прокопиев вече четири години помага на избягалия банкер да изгражда въздушните си кули срещу държавата и държавното обвинение. Оклеветяването на прокуратурата ползва и Прокопиев, все пак да не забравяме, че той също е обвиняем, а всяко компроматно рушене на държавността е в интерес и на политическите му ГМО-та като ДСБ и „Да(Й) България“, останали далеч извън класациите. Сега обаче притворната русофобия на „Капитал“ най-накрая ги накара да говорят. И какво четем – руският олигарх Малофеев бил познат в България покрай Цветан Василев (статия в „Капитал“ от събота със заглавие „Честит празник от Константин Малофеев и Леонид Решетников“). Какво прозрение само. Когато медиите от нашата издателска група вече четири години повтаряме тази истина, капиталци се правиха, че не са от тази планета. Сега тези медийни марсианци явно са се приземили или някой им е сменил опорните точки.

Донецки сепаратист им е авер

С бившия отговорник по сигурността на Малофеев и настоящ донецки сепаратист-Игор Гиркин-Стрелков

Руските връзки на Пиер Луврие стават още по интересни с изплувалата интернет снимка на Луврие и Игор Гиркин–Стрелков, на която двамата позират заедно, а Луврие е написал под снимката – "Вечер с героите на нашето време, като най-големият от тях е Игор Стрелков". Игор Гиркин-Стрелков е командир на руските паравоенни формирования, воюващи в Украйна, и е много близък на олигарха Малофеев – негов бивш бодигард. Стрелков дори се представяше за военен министър на самопровъзгласилата се Донецка народна република. В това му качество наскоро той бе осъден от американски съд на 400 млн. долара компенсация за близките на загиналите пътници от сваления малайзийски „Боинг“.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.