Снимки

Всеки втори младеж, напуснал дом за изоставени деца след навършване на пълнолетие, не може да си намери работа. Това показват данни на Министерството на труда и социалната политика.

„Над 60% от тези деца остават или с ниска квалификация, или трайно безработни, след като излязат от институциите. Важно е като общество да преодолеем стигмата върху тях заради това, че идват от институция“, заяви зам.-министърът Зорница Русинова.

По данни на социалното ведомство в момента

в институция живеят над 1000 деца

което е 7 пъти по-малко спрямо 2010 г.

В подкрепа на тези деца социалното министерство стартира нова схема „Открий ме“, за която са заделени 4 млн. лв.

С парите ще бъдат подкрепени талантливите младежи, напускащи сиропиталищата.

В програмата ще бъдат включени неправителствени организации, които ще кандидатстват с проекти за подкрепа на уязвимите младежи.

НПО-тата могат да получат до 200 000 лв

с които да финансират дейности за социално включване на 600 деца

и младежи до 29 г. Това са младежи с различни таланти, които ще получат стипендии или такси за допълнителни курсове, за да развият таланта си.

Освен развитието на спортните и артистичните си умения, младежите ще получат и безплатни курсове по чужд език или програмиране.

„Трябва да подкрепим тези деца, защото те са потенциалния контингент младежка безработица и хора, зависещи от социалното подпомагане“, заяви още Русинова.

Отделно социалното министерство ще субсидира мобилната заетост на младежите, напускащи институции. От октомври държавата ще плаща до 200 лв. за наем и режийни разходи на безработните, намерили препитание на повече от 50 км от дома си. Приоритетно субсидия ще получат именно младежите, напуснали сиропиталищата.

Отделно по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени 12,5 млн. лв. за подкрепа на младежи, поискали да започнат собствен бизнес. Мераклиите да създадат своя фирма ще получат нисколихвен кредит, с който да реализират бизнесидеята си. Размерът на заема варира от 5000 до 50 000 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Протосингел се ожали за дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.

Катастрофа блокира АМ „Тракия“ в посока Пловдив - Бургас

Катастрофа блокира движението в района на 230 километър на АМ "Тракия" в посока Пловдив-Бургас. Вследствие на удара движението вече около час е силно затруднено, съобщава "Трафик". Ударът е станал в ранните часове на деня между две леки коли. 

Продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ

С устен изпит по журналистика, събеседване за специалност „Изобразително изкуство“, музикален инструмент или пеене, физика и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.