Снимки

Роботите и изкуственият интелект (AI) ще променят почти всяка област изискваща човешка дейност, като опазването на закона  не е изключение. Освен в лабораториите и стаите за разпит, роботи полицаи скоро ще патрулират по улиците, но до какво би довело това и добра идея ли е да дадем оръжия за роботите?

Преди 30 години научно фантастичния филм „RoboCop” разказва мега корпорация разработваща дроид за правоохранителните органи, наречен ЕД-209. Представен като „бъдещето на правоохранителните органи” дебютът на смущаващия робот в заседателната зала се превръща в бедствие, когато роботът не успява да разпознае дали има определена заплаха или не и използва оръжията си, което е ефектна демонстрация на причината защо смъртоносните автономни полицейски роботи не са добра идея.

Сега виждаме как фантастиката бавно се превръща в реалност. През последните месеци бяха представени първите роботизирани полицейски служители в Китай и Дубай. Тези първи роботи полицай са по същество охранители или мобилни информационни сензорни екрани, натоварени с задачата да предават обща информация на гражданите.


Китайският робот, наречен AnBot прилича на комбинация между R2D2 и Dalek. Първоначално насочен към летищата и гарите, роботът разполага с технология за разпознаване на лица, която може да проследява потенциалните престъпници и да предава информация до команден център, обслужвана от хора.


В Дубай избраха по-човекоподобен робот, въпреки че, ще извършва подобни задачи. Тези машини са първо поколение роботизирана полиция и със сигурност няма да са последно. Дубайската полиция вече обяви намеренията си да разработи по-мобилен робот до 2020 г., като има за цел да разполага с полицейска участък без хора, който да бъде изцяло от роботи до 2030г.


Докато все по-често роботите заместват хората на работни места с големи натоварвания или повтарящи се задачи, не е изненадващо, че това първо поколение полицейски роботи извършва по-обикновена административна работа.

През 2015 г. Демократична република Конго създаде серия от странни роботи за контрол на пътните правила. Тези големи роботи са просто светофари с камери за наблюдение, които биха могли да изпратят данни в реално време до полицейските управления. Идеята е, че чрез интегрирането на наблюдение в хуманоидна форма шофьорите ще спазват повече правилата за движение по пътищата. Странно е, че инициативата изглежда работи, като местните реагират положително на новите гиганти, ръководещи движението.

През 2016 г. полицията в Далас прикрепи експлозив C-4 към робот за обезвреждане на бомби и го изпрати да ликвидира снайперист, който стреля по полицаи. Подобни тактики се използват в армията от известно време, но за пръв път в САЩ, полицейските сили използват смъртоносно въоръжен робот, за да ликвидират престъпник.
Но се появяват въпросите, докъде може да стигнат тези роботизирани смъртоносни сили и трябва ли да имат оръжие?


Заместник министър-председателят на Русия, Дмитрий Рогозин наскоро публикува видео в социалните медии, показващо, как роботът, който борави с оръжие е обучен да стреля два пистолета едновременно. Русия твърди, че не се опитва да създаде Терминатор, а оръжията се използват като „начин на научаване на машини да определят приоритети и незабавно да взимат решения”.

С риска да прозвучи параноично, всеки здраво мислещ човек знае, че когато някой каже, че не се опитва да създаде Терминатор, точно това създава.

По-малко плашещ робот е разработен от израелска фирма. Наречен Dogo, това е малък робот, приличащ на прахосмукачката Roomba, но с вграден 9-милиметров пистолет Glock. Разработен за специалните части, правоохранителните органи и спасителните служби, Dogo предлага видео наблюдение и интерфейс Point and Shoot, който може „бързо да прихване целта само с докосване на екрана”.


Въвеждането на робот като Dogo в редиците на правоохранителни органи поражда друг въпрос, дали въоръжените роботи трябва да са автономни?

Отдавна серия от патрулни роботи, наречени SGR-A1, са разположени по югозападната граница на Северна Корея. Първоначалните прототипи на тези роботи притежаващи огнестрелни автомати, разработени съвместно от Samsung и Корейския университет, бяха произведени през 2006 г. SGR-A1 имат сложни системи за разпознаване на предмети и модели и са програмирани да възпроизвеждат силно аудио предупреждение, когато засечат приближаващи неидентифицирани лица.
Тъй като тези роботи са разположени с лице към демитализираната зона на границата между Северна и Южна Корея, те засичат всеки приближаващ се човек. Ако човекът не може да предостави гласов код за достъп, роботът може да пусне аларма или да стреля с автомата си. Не е изненадващо, че има много противоречия около това, кога автономия робот преценява да използва оръжията си.

Южнокорейските власти твърдят, че роботът не може да използва оръжията си без човешка намеса, въпреки че има няколко медийни доклада, които оспорват това, твърдейки, че системата има автономен режим, при който машината може сама да реши, кога да стреля, без човешко одобрение.


Тези въоръжени автономни роботи са подходящи точно в напрегнати зони, като тази в Корея, но едва ли ще ги видим градските улици в близко бъдеще. Идеята за автономен робот с оръжие може да бъде малко по-далечна, но ако премахнем автономията, всичко се променя.


През 2012 г. командир от резерва на военновъздушните сили на САЩ заедно с екип учени от Международния университет във Флорида (FIU) създават телекомуникационна система, която да позволи на полицейските служители с увреждания да се връщат на улиците. Идеята е, да се проектира специален робот, който да се контролира дистанционно от служителя с увреждания. Така нареченият PatrolBot би могъл да имитира движенията на своя оператор, който го насочва чрез VR устройство в безопасност от полицейското управление.

Това е една забележителна идея, но явно е необходимо доста време, за да бъде пусната в реалния свят, но екипът от FIU създаде работещ, макар и грубоват, прототип като доказателство за концепцията. Това би предоставило всички ползи от роботите полицаи, като същевременно предпазва хората полицаи от опасност, които все още са отговорни за вземането на решения.
Разбира се, само може да се надяваме, че механизмите за контрол на тези роботи няма да са лесни за хакване. Сигурността на системата най-важна, когато говорим за въоръжени роботи патрулиращи по улиците.

Бъдещето на полицията несъмнено ще бъде променено от технологията, както всяка друга област на човешката дейност, но в тази област трябва да се работи внимателно. За разлика от фабриките, където роботи завладяват производствените  линии, тези роботи полицаи ще патрулират  по улиците със смъртоносно оръжие оръжие.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Устройство комбинира интелигентен високоговорител и саундбар

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Експертите в безжичните аудио системи, Sonos стартираха продажбата най-новото си устройство, Sonos Beam. Създаден специално за всекидневната и с интегрирана функционалност на Amazon Alexa, новото устройство комбинира функциите на интелигентен високоговорител и саундбар в едно.

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.